Porsche Carrera GT – drumska Baba-Roga

Eksperti Porsche-a za „gas do daske“ su još jednom pokušali da dosegnu svoje limite – i po svemu sudeći, uspeli su da im se primaknu ekstremno blizu. U Porsche-u samouvereno tvrde, da njihovo novo čedo Carrera GT prekoračuje doskora zamislive granice u gradnji sportskih automobila. Između redova postaje jasno, koliko je Porsche-u bilo stalo da sačuva svoj status i renome, nakon što su neki proizvođači, kao probne balone za jednu novu klasu super-sportskih vozila, predstavili svoje najmlađe studije – VW novi Bugatti Veyron, Mercedes svoj Vision SLR, a BMW novi Z9.

Čini se da su ovo u Porsche-u doživeli vrlo lično i da jednostavno nisu mogli da sede skrštenih ruku na rukavicu bačenu u lice. Zato sada postaje jasan neobičan potez Porsche-a, kada je 14. juna 1998. godine, nakon što je pobedio na legendarnoj trci „24 sata Le Mans-a“, najavio povlačenje iz trkačkog sporta. Naime, kompletno odeljenje za trkački sport preorijentisano je na razvoj novog modela Carrera GT. Zadatak koji je bio jasan, ali ne i jednostavan, glasio je: jedan trkački automobil osposobiti za serijsku proizvodnju!

Na nedavno završenom salonu automobila u Parizu, na spektakularan način predstavljeno je vozilo koje je rezultat ovih napora. Frontalni deo modela Carrera GT podseća na legendarni model 718 RS Spyder iz šezdesetih godina. Međutim, većina vozača će na drumu od novog Porsche-a verovatno biti u prilici da vidi samo njegov markantni rep – i to samo na tren. Jer podaci niskog Roadster-a, koji izgleda kao da će pući od snage, govore jasnim jezikom: 5,5 litarski V10 motor smešten centralno, neposredno iza sedišta, snaga motora 558 KS (410 kW), maksimalna brzina preko 330 km/h. Ubrzanje od 0 do 100 km/h se dostiže za manje od 4 sekunde, a od 0 do 200 km/h ne treba ni 10 sekundi! Ove vrednosti bi, po rečima ljudi iz Porsche-a, u slučaju serijske proizvodnje mogle da budu korigovane – nabolje!

Time se postavlja i ključno pitanje: Hoće li se ova Baba-Roga zaista pojaviti na drumovima? Porsche izbegava da se o tome eksplicitno izjasni i kaže da najpre treba da se sondira tržište za jedno takvo vozilo. Potpuno razumljivo, s obzirom na predviđenu cenu od preko 700.000 DEM! Međutim, poznavaoci branše se listom slažu da će ipak, najkasnije do 2003. godine, ovo vozilo mamiti uzdahe u izlozima prodajnih salona. Jedina razlika u odnosu na predstavljenu studiju ogledaće se u tome što će serijska Carrera GT biti opremljena čvrstim krovom.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar