Porsche Panamera – prvi Porsche sa četvora vrata

Porsche je sinonim za kompaktni sportski automobil, Jaguar pravi elegantne limuzine, Mini je sinonim za mali gradski automobil visoke klase. Bar je tako nekad bilo. Sada za tim vremenima nostalgični mogu samo da uzdišu, jer se svet okrenuo naopačke. Porše je, posle SUV modela Cayenne, na tržište lansirao i limuzinu s četvora vrata – Panamera. Jaguar je šok izazvao karavanskom verzijom svog modela, ali i modelom s dizel motorom pod prednjom haubom. Mini je svoje obožavaoce stavio na iskušenje modelom Clubman, takođe karavanskom verzijom čuvenog mališana. I dok su, s jedne strane, tradicionalisti ti koji se pitaju zar zaista više ništa nije sveto, s druge su strane prodajni rezultati. Kupci se, naime, otimaju za Poršeovim terencem i limuzinom, Jaguarovim dizelašem i Minijevim karavanom.
Ali, vratimo se "panameri", najnovijem modelu luksuznog Poršea. Reč je o prvom Gran Turismo modelu s četvora vrata u istoriji ove kompanije, odnosno prvoj Poršeovoj kupe limuzini. Duga je 497 cm, a dodatno je naglašava širina od 192 cm i visina od 142 cm. To je i glavni razlog odlične aerodinamike i koeficijenta otpora vazduhu, od samo 0,29. Međuosovinski razmak je 292 cm, a Porše kupe limuzina je teška dve tone i nudi 450 litara prtljažnog prostora. Možete da birate između dve V8 varijante motora, kojima će se kasnije pridružiti i osnovni V6 model motora. Panamera S kombinuje 400 KS jak 4,8-litarski osmocilindrični agregat s pogonom na zadnje točkove i manuelnim menjačem sa šest brzina. Do stotke stiže za 5,4 sekunde, uz maksimalnu brzinu od 285 km/h. Osnovni model pokreće 3,6-litarski V6 agregat snage 300 konja.
Ljubiteljima "turbo" varijante na raspolaganju je V8 agregat, opremljen s dva turbo punjača i najveće snage od 500 KS. Kasnije se može očekivati i hibridna verzija "panamere". Pored varijante s pogonom na zadnjoj osovini, u ponudi će biti i ona na sva četiri točka, a za prenos snage zadužen je PDK – Poršeov menjač s dvostrukom kvačilom. On je ujedno jedna od inovacija koje se ovde prvi put mogu videti u serijskom modelu te klase. Takođe, "panamera" je prvi automobil u ovom segmentu koji kombinuje start/stop sistem s automatskim prenosom. Elektronski kontrolisano vazdušno vešanje je treća premijera na ovom automobilu, a zadnji spojler kojem se ugao automatski podešava je četvrta.
Peta premijera odnosi se na prvi Sport Chrono paket u ovom segmentu, koji će omogućiti sportsko podešavanje motora, vešanja i prenosa. Početni plan proizvodnje novog Poršeovog modela je 20.000 primeraka godišnje. Osnovni model trebalo bi da se prodaje u Evropi po ceni od oko 80.000 evra, a Porsche Panamera se na tržištu očekuje u septembru 2009. godine.
Srodan članak

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

automobilipanameraporsche
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Luka Kalajdzić

    Taj porše sa 4 vrata je super. Mislim da je to jedna od najbržih limuzina na svetu.