Pre gašenja automobila obavezno uradite jednu stvar, popravka može biti skupa

Tokom sparnih letnjih meseci Dirección General de Tráfico (DGT) i Real Automóvil Club de España (RACE) toplo preporučuju korišćenje klimatizacijskih uređaja u automobilima.

Opasni efekti toplote tokom vožnje

Naglašavaju da vožnja na temperaturama iznad 35 stepeni može dovesti do toga da vozači propuste do 20 posto saobraćajnih znakova i preporučuju održavanje unutrašnje temperature od 21 do 23 stepeni za dobrobit svih putnika.

“Preterana toplota uzima danak kod vozača: povećava umor i smanjuje reflekse, pa je potrebno više vremena za reakciju i čini se više grešaka. Prema nekim studijama, s visokim temperaturama rizik od nezgode raste i do 20 posto”, upozorava DGT, a prenosi N1.

Pazite na svoj automobil

Međutim, ključno je isključiti klimu pre zaustavljanja automobila. Kompresor klima-uređaja zahteva znatnu količinu energije, a ako ga ostavite uključenim, baterija se može preterano opteretiti, skraćujući joj životni vek.

Osim toga, neisključivanje klimatizacijskih uređaja može dovesti do nakupljanja vlage u ventilacijskim kanalima. To može uzrokovati skupe kvarove, budući da se kondenzacija nastala tokom rada kompresora može nakupiti u cevima, što s vremenom dovodi do propadanja, piše Euroweekly News.

Najbolja praksa je isključiti klima-uređaj nekoliko minuta pre dolaska na odredište. To omogućuje pravilno obnavljanje baterije i nestanak vlage.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

automobilgašenjeklima
Komentari (4)
Dodaj komentar
  • Dragana N

    Važnije, od ovog što ste napisali, je da se klima isključi par minuta pre dolaska na odredište zbog izjednačavanja unutrašnje i spoljne temperature. Ovo može biti od životnog značaja!

  • Bojan

    Ne verujem kakvu glupost čitam.Klima se automatski gasi.Ako je ostala upaljena, kompresor će se upaliti tek posle startovanja motora kada ga „pusti“ ECU, a kompjuter imaju i auta od pre 20 godina.Ovo je korisna vest za vozače automobila iz 80ih i 90 ih…

  • Anonimni

    Nijedan automobil se ne može ohladiti na 20 stepeni ako je napolju 35. Nemojte da pišete ovakve neistine

  • Srb

    Čist idiotizam. Kad se ugasi motor, klima se gasi automatski.