Prevencija je najbolji vid zaštite od krađe

U Srbiji se godišnje ukrade velik broj automobila. Najviše se kradu novi i atraktivni automobili, a naročito oni kojih ima najviše na tržištu. Tradicionalno se kradu Volkswagen, Audi, BMW, Mercedes, ali nisu sigurni ni jeftiniji automobili. Može se reći da postoje dve grupe provalnika. Prvi su takozvani amateri, koji automobile kradu samostalno i neorganizovano, često i bez stvarne potrebe. Od njih se relativno lako možete zaštiti. Druga grupa je mnogo opasnija. To su pravi profesionalci, koji rade organizovano. Od njih je teško u potpunosti se zaštititi, jer se svaki automobil može ukrasti i nikakva zaštita nije potpuno sigurna. Ipak, uz malo pažnje i lukavstva možete znatno smanjiti rizik od krađe svog automobila.
Najbolju zaštitu pruža kombinacija alarma i mehaničke zaštite. Što se tiče alarma, ugradite sistem poslednje generacije s dojavom (GSM ili pejdžer), koji korisnika obaveštava o krađi. Pored alarma i zaključavanja volana, dobro je ugraditi i prekidač za blokadu paljenja motora, i to na mesto koje je poznato samo vama i nije uočljivo na prvi pogled. Pored toga, blokada menjača i dalje je u vrhu zaštite od krađe.
Nikada ne ostavljajte ključ nepoznatom majstoru i u perionici automobila. Otisak ključa može se napraviti za samo nekoliko sekundi.
Ne ostavljajte vredne stvari u automobilu, posebno ako su uočljive kroz stakla vašeg automobila. Torba, čak i ako je prazna, može biti mamac za provalnika. Ako već morate da ostavite stvari u automobilu, spakujte ih u prtljažnik. Ukoliko imate skup radio aparat, a možete da ga skinete, uradite to.
Na prvi pogled možete pomisliti da je dobro da na automobilu imate nalepnice proizvođača alarma, jer smatrate da će to odbiti potencijalne provalnike. Međutim, razmislite opet: ako lopovi znaju koja vrsta alarma je ugrađena u vaš automobil, lakše će odlučiti kojom metodom da ga onesposobe.
Nikada, ali baš nikada, ne ostavljate ključeve u automobilu. Ni na deset sekundi.
Dokumente automobila uvek nosite sa sobom i ne ostavljajte ih u automobilu. Takođe, ne ostavljajte lične podatke u automobilu. Tako će lopovi teže falsifikovati dokumenta za preprodaju.
Uvek se trudite da parkirate automobil na čuvanim i osvetljenim parkinzima, po mogućnosti na mestu gde je što veći protok ljudi. Izbegavajte prazna parkirališta i mračne ulice.
Obratite pažnju na prosjake na semaforima. Poznato je nekoliko slučajeva krađe skupocenih automobila na sledeći način: jedan prosjak otvori suvozačeva vrata i ukrade torbu, mobilni telefon ili nešto slično. Vlasnik automobila izađe iz vozila i krene za njim, a potom u auto uleće drugi prosjak i odlazi s automobilom. Zato, zaključajte se. U većinu luksuznih limuzina serijski se ugrađuje sistem automatskog zaključavanja pošto se vozilo pokrene.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

kradjalopovauto alarmautomobilidokumentazaštitamobilni telefonperionica automobilaprevencijaprofesionalciradio aparattorba
Komentari (0)
Dodaj komentar