Proglašen najbolji evropski automobil za 2008.

Žiri novinara iz sveta automobilizma proglasio je najbolji evropski automobil godine („Car of the year 2008“). Ta laskava titula pripala je najmanjem od svih modela koji su se našli u konkurenciji – italijanskom modelu Fiat 500.
Podsetimo se da je izbor najboljeg evropskog automobila otpočeo formiranjem kompetentnog žirija od 58 novinara iz sveta automobilizma (iz 22 evropske zemlje). Žiri je formirao listu svih automobila koji ispunjavaju uslove ovog izbora (novi automobili koji su prikazani u ovoj godini, a na tržištu startuju u sledećoj). Lista je sadržala 35 kandidata. Zatim je krajem oktobra usledilo malo finale, na kome je formirana lista od sedam kandidata koji su se našli u najužem izboru. Pored pobednika, na toj listi su se našli Ford Mondeo, Mazda2, Mercedes C class, Kia Ceed, Nissan Qashqai i Peugeot 308.
Neposredno pred oficijelnu objavu rezultata izbora (19. novembra) objavljeno je da je u ovoj oštroj konkurenciji pobedio najmanji od konkurenata – Fiat 500. Konkurencija je zaista bila oštra i ni u jednom trenutku se nije moglo naslutiti da je „fića“ favorit među zvučnim imenima nominovanih kandidata. Međutim, žiri je svoju odluku obrazložio ističući izgled, sigurnosne karakteristike i široku paletu ponuđenih modela i agregata Fiat-a 500.
Fiat 500 je mali gradski auto, naslednik starog „fiće“, koji je proizvođen u fabrici u Torinu od 1957. do 1977. godine. Novi Fiat 500 debitovao je 4. jula ove godine (istog datuma kao i njegov daleki predak 1957. godine). Žiri je njegove karakteristike ocenio kao najbolje i dodelio mu 385 glasova. Ostali konkurenti ocenjeni su sledećim redosledom: Mazda2 (325 poena), Ford Mondeo (202), Kia Ceed (166), Nissan Qashqai (147), Mercedes C class (128) i Peugeot 308 (97).
Očigledno je da su bolje ocene dobili manji automobili i da je pri tom data prednost ekonomičnijim i funkcionalnijim rešenjima. Inače, „Car of the Year“ organizuje sedam evropskih eminentnih auto-magazina – Auto (Italija), Autocar (Velika Britanija), Autopista (Španija), Autovisie (Holandija), L’Automobile Magazine (Francuska), Stern (Nemačka) i Vi Bilaegere (Švedska). Ovogodišnji izbor organizovao je Stern, a dodela nagrade biće zvanično priređena 28. januara 2008. u Berlinu. Ovaj izbor datira iz 1964. godine, a Fiat je 12 puta bio pobednik – devet puta vozila pod imenom Fiat, dva puta Alfa Romeo i jednom Lancia.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

2008automobilifiat500ficaizbornajbolji
Komentari (0)
Dodaj komentar