PSA planira da osvoji kinesko tržište

Francuska automobilska grupacija Peugeot-Citroen (PSA) planira da formira potpuno novu robnu marku u Kini, čiju će osnovu činiti modeli kineske automobilske grupacije Changan, njenog novog lokalnog partnera, kako bi se zadovoljile potrebe najvećeg tržišta vozila u svetu. Početkom maja 2010. dve strane potpisale su "pismo o namerama" radi osnivanja zajedničkog preduzeća s ulaganjem 50:50 za izradu "ekološki prilagođenih putničkih automobila" i lakih komercijalnih vozila.
Laka komercijalna vozila proizvedena u zajedničkom preduzeću nosiće oznaku robne marke Pežo ili Sitroen. U gradu Vuhanu francuske kompanije imaju zajedničko preduzeće za montažu putničkih automobila Pežo (Peugeot) i Sitroen (Citroen). Stručnjaci smatraju da je nejasno koji bi putnički automobil zasnovan na modelima Changan mogao da se ponudi i da li će biti tako konkurentan da na kineskom automobilskom tržištu u kratkom roku privuče kupce. Kompanija Changan je jedan od najvećih kineskih proizvođača mini-autobusa. Ona je partner i sa Fordom (Ford) i Suzukijem (Suzuki) na izradi putničkih automobila, a pod svojim brendom počela je da izrađuje putničke automobile pre nekoliko godina.
Robne marke Pežo i Sitroen nemaju uspeha među kineskim kupcima zbog loše marketinške strategije, smatraju stručnjaci i navode da će se na tom tržištu takmičiti s više od 90 brendova i 300 lokalno proizvedenih modela do 2015. godine, što govori o ogromnoj konkurenciji. Prošle godine Peugeot-Citroen (PSA) prodao je samo 272.000 automobila u Kini, što je jedna petina Folksvagenovih isporuka u toj zemlji. Ujedinjene francuske kompanije sada planiraju da prodaju dva miliona vozila godišnje i da osvoje 10 procenata kineskog automobilskog tržišta do 2020. godine.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

auto-industrijaautomobiličanganfolksvagenfordfrancuskakinapezoprodaja automobilasitroensuzukitržište
Komentari (0)
Dodaj komentar