Pun iznenađenja: BMW M3 2008

Ono što svi proizvođači automobila sebi postavljaju kao imperativ – što više snage i što manje potrošnje, BMW je pokušao (a videće se da li je u tome uspeo) da ostvari svojim novim modelom M3. U odnosu na prethodne modele BMW-ove M serije to je znatno unapređena varijanta, koja se odlikuje ekstravagancijom, manjom težinom i motorom velike zapremine i snage.
Koncept BMW M3 predstavljen je prvi put na sajmu u Ženevi marta ove godine. Generalno, u poređenju s novim automobilima te klase drugih proizvođača, on se nalazi u rangu Porsche-ovog modela 911. U odnosu na prethodne modele ove BMW-ove serije u dizajnu su zadržana samo vrata, poklopac prtljažnika i farovi. Krov je napravljen od karbon-fibera, što smanjuje ukupnu težinu automobila. Čitav izgled ovog BMW-ovog vozila asocira na luksuzne automobile više klase koji koštaju oko 100.000 dolara, ali će on najverovatnije koštati samo 60.000 dolara.
Po snazi motora, u odnosu na prethodni model M3 sa zapreminom 3,2 litra, koji je dostigao granice svojih mogućnosti, napravljena je nova unapređena varijanta motora V8. Realizovana je na bazi arhitekture snažnijeg motora V10 sa zapreminom 5 litara (primenjenog u modelu BMW M5). Radi prilagođavanja u modelu M3 zapremina je smanjena na 4 litra. BMW M3 daje 420 konjskih snaga pri 8.300 obrtaja u minuti. Potrebno mu je samo 4,8 sekundi za postizanje brzine od 100 km/h (62 mph), a 10 sekundi za dostizanje 100 mph (130 km/h). Maksimalna brzina koju može da dostigne iznosi 155 mph (250 km/h).
Radi postizanja što manje težine ovog automobila, za izradu karoserije uglavnom je korišćen aluminijum. Potpuno nov dizajn primenjen je u izradi diferencijala, koji je predviđen za kombinaciju s gumama Michelin Pilot Sport. Kao deo standardne opreme automobil se isporučuje sa 18-inčnim točkovima, ali se opciono mogu nabaviti i veći – 19-inčni. Unutrašnjost je takođe opremljena u modernom stilu, kako za vozača i suvozača, tako i za putnike na zadnjim sedištima. Ono što će sve njih iznenaditi jeste izuzetno tih rad motora, možda čak i previše tih (kako ističu stručnjaci pri testiranju probnih vozila). Još jedan zanimljiv komentar iz istih izvora, koji bi se mogao navesti i kao generalni zaključak o ovom modelu – BMW M3 2008 je vozilo koje će vam pružiti mnogo više nego što se od njega očekuje.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

automobilbmwm3
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Bojan Ristanović

    100mph=160,9km/h