Renault Fluence 1,6

Kao što mu i samo ime kaže, Renault Fluence karakterišu tečne linije, ali i nekoliko specifičnih detalja. Sličnosti s modelom Renault Megane mogu se uočiti samo ako se bolje pogleda silueta, jer Fluence odlikuje i nova prednja svetlosna grupa i maska hladnjaka koja se bolje uklapa s limuzinskom formom. Zadnji deo automobila deluje vrlo skladno i lepo ukomponovano, a krije prtljažnik vrlo velike zapremine, čak 530 litara. Ovaj prostor ima pravilan oblik i relativno velika vrata, tako da nema problema s odlaganjem krupnijih stvari. Jedina zamerka u ovom odeljku ogleda se u nedostatku bolje zaštite, to jest oplate.
Pošto se radi o modelu koji je dug 4,62 metara, širok 1,77 i visok 1,48 s međuosovinskim rastojanjem od 2,7 metara, Fluence bi trebalo da nudi dovoljno mesta za putnike. Kao što specifikacije tvrde, napred ima dosta prostora, dok će pozadi, zbog padajuće linije krova, više osobe morati da sednu malo niže. Međutim, za kolena neće biti problema jer prostora ima bar kao u modelu Laguna. Kao što se i očekuje od automobila marke Reno, sedišta su prilično udobna, a ergonomija sasvim solidna. Za razliku od modela prethodne generacije, u kojem se sedelo prilično visoko, u novom modelu Fluence vozač može da sedi i nisko, odnosno onako kako želi.
Instrument tabla je ista ona koja se ugrađuje u model Megane, ali se umesto digitalnog pokazivača brzine ovde nalaze klasični analogni instrumenti, tačnije, brzinomer. Ne preterano značajna razlika, ali s druge strane, Reno je zadržao čudan ugao, jer s gledišta vozača oni deluju prilično položeno. To ne umanjuje preglednost, ali daje specifičan osećaj kao da se u njemu sedi niže. Generalno dobra postavka i odnos pozicije upravljača, sedišta i pedala dozvoljava vozačima različitih gabarita da se vrlo udobno nameste. A to je upravo ono što je Reno ovom modelom i želeo: udobnu putnu limuzinu sa koliko-toliko kompaktnim dimenzijama. U vožnji limuzina takođe ostavlja dobar utisak, možda čak i većeg automobila nego što objektivno jeste. Tome najviše doprinosi relativno visoka bočna linija, kao i veoma visoka "krila" naglašenih ivica. Ovakvo rešenje može da kvari preglednost, ali samo onoliko koliko čoveku treba da se navikne na njega.
Sve komande na ovom modelu idu izuzetno lako, počev od menjača, pa sve do elektro-servo upravljača, koji je podešen tako da se od vozača ne iziskuje velik angažman. Kočnice su po tradiciji prilično agresivne, a relativno jednostavan donji postroj garantuje relativno udobnu i sigurnu vožnju. Agresivniji vozači mogli bi da požele i tvrđe opruge, ali i u rukama takvih, Fluence u krivinama ostaje na zadatoj putanji, bez neugodnih iznenađenja. Ako se pogledaju specifikacije u cenovniku, može se uočiti činjenica da se ovaj model ne nudi s dizel agregatima koji imaju zapreminu veću od 1,6 litara. Pomalo neobična odluka francuskog proizvođača, ali s obzirom na cenu i činjenicu da se proizvodi u Turskoj, i to prvenstveno za "istočna" tržišta, koja su naklonjenija limuzinama, ceo "projekat" dobija smisao.
Ako se u obzir uzme da odlično opremljen osnovni model, koji pored klima-uređaja, daljinskog zaključavanja, elektropaketa, CD MP3 audio-uređaja, ima i stvari koje se obično nalaze na listi dodatne opreme, kao što su vazdušne zavese ili tempomat, dolazi se do zaključka da se za nepunih 14.000 evra dobija nešto više od "budžet" limuzine. Za verziju sa 1,5-litarskim dCi agregatom mora se doplatiti okruglo 1.000 evra više, dok se za 2.000 dobija snažnija verzija s ubedljivijim međuubrzanjima i osetno nižom potrošnjom goriva (4,5 do 7,7 litara). Ako se automobil uglavnom ne koristi za vožnju po gradu, već za putovanja, kao što je proizvođač i predvideo, onda se investicija u snažniju dizel verziju čini kao vrlo logičan potez. Cena modela Renault Fluence kreće već od 13.990 evra.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

cenafluencefluenslagunameganerenaultrenoturska
Komentari (0)
Dodaj komentar