Renault Megane 1.6 16V

Francuzi su napravili popriličan zaokret uvođenjem nove generacije Megane-a. Novi automobil, iako zasnovan na istoj platformi kao i njegov prethodnik, mnogo je konzervativnije dizajniran, primetno je sigurniji, štedljiviji i, što je najvažnije, luksuzniji je. Pri oblikovanju novog Megane-a, u Renault-u su odlučili da pokažu nešto manje hrabrosti nego dosad, pa je Megane u varijanti s petora vrata dobio konzervativne linije, koje su karakterističnije za njegove suparnike Volkswagen Golf i Ford Focus, dok je onima razuzdanijim i mlađim u srcu namenjen atraktivniji model s troja vrata. Ovde ćemo vam prikazati varijantu sa petoro vrata u manje-više osnovnom izdanju, za koju će se verovatno odlučiti većina kupaca novog Megane-a.
Megane je s razlogom dizajniran ovako konzervativno. Prednji kraj oblikovan je tako da postigne što bolji rezultat na Euro NCAP-ovim crash testovima sigurnosti pešaka, dok će se vlasnicima svideti povećana praktičnost zahvaljujući prostranijem prtljažniku. Pošto su dva automobila, stari i novi Megane, napravljeni na istoj platformi, šasija je ostala neizmenjena, kao i vešanje, napred tipa McPherson i polukruta osovina pozadi. Ovo znači da novi Megane tehnički kaska za svojom konkurencijom, ali slobodno se može reći da su Francuzi iz ove arhitekture izvukli najviše moguće za jedan porodični kompakt. To znači da je vešanje primetno kruće od onog kod prethodnika, upravljač direktniji, a automobil bolje izbalansiran, pa samim tim i znatno predvidljiviji.
Najveće novosti se ipak kriju u unutrašnjosti, koja sada izgleda znatno sofisticiranije i luksuznije. Materijali su kvalitetniji na dodir, i deluju znatno robustnije, dok je ergonomija prilagođena bolje nego što je to bio slučaj kod prethodnika. Prostora za putnike ima dovoljno napred i pozadi, dok će prtljažnik s lakoćom prihvatiti do 400 litara stvari. Zamerke se mogu uputiti samo na poziciju vozača, koja bi trebalo da bude niža i koja nije najbolje prilagođena. Ali, zato oduševljava nova komandna tabla s digitalnim brzinomerom i klasičnim obrtomerom. Komandna tabla osećaj u vožnji podiže na jedan viši nivo, koji je ispred klase u koju ovaj automobil spada.
Motor je štedljiv, rafiniran, ali sa 110 KS nedovoljno jak da se na ozbiljniji način nosi s povećom masom novog Megane-a od 1.200 kilograma. S njime Megane do stotke stiže za nešto više od 11 sekundi, a u najvišem stepenu prenosa postiže 195 km/h. Pri tome se mora napomenuti više nego dobra izolacija od buke u unutrašnjosti automobila. Pohvale idu i na račun šestostepenog manuelnog menjača, čiji su prenosni odnosi dobro prilagođeni gradskoj vožnji. Takođe, treba pohvaliti i kočnice, koje svoj posao zaustavljanja automobila odrađuju progresivno i predvidivo, s pravovremenom aktivacijom ABS-a i paljenjem sva četiri pokazivača pravca pri naglom kočenju.
Megane uživa status jednog od najsigurnijih automobila u klasi. Francuzi su ga opremili s čak osam vazdušnih jastuka, od kojih su dva namenjena vozaču i suvozaču, koje u slučaju sudara sprečavaju da podlete ispod sigurnosnog pojasa, pa se i na taj način povrede. Megane je na Euro NCAP-ovim crash testovima zaslužio pet zvezdica za odrasle i četiri za najmlađe putnike, kao i dve za prolaznike. Cena mu se kreće oko 17.000 evra.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

automobilimeganerenault
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Branislav Manjenčić

    Klasična kopija Alfa Romeo 146. Zar Francuzi manjkaju u idejama u kojima su bili ispred mnogih auto-kuća?