Renault priprema treću generaciju Scenic-a

Ljubitelji Renault-a i njegovog Megan-a Scenic, kao najprodavanijeg u kategoriji „monocab“ vozila, verovatno s nestrpljenjem očekuju najavljeni novi model ove serije. Stručnjaci (dizajneri i inženjeri) Renault-ovog Tehnocentra pored Pariza vredno rade na realizaciji novog Scenic-a, a kako je najavljeno, on se očekuje tek u narednoj godini. Njegov premijerni nastup verovatno će se dogoditi na salonu automobila u Frankfurtu u septembru 2009. godine.
Iako, gledano iz ove vremenske perspektive, to neće biti brzo, dati su osnovni parametri novog Scenic-ovog dizajna, kao i osnovni podaci o njegovim performansama. Usledilo je i publikovanje prvih fotografija, pa bi se na osnovu svega toga već mogli izvesti zaključci o izmenama u odnosu na aktuelne modele. Budući Scenic predstavljaće treću generaciju Renault-ovog Scenic-a. On će biti veći od trenutno aktuelnog modela, ali manji, lakši i ekonomičniji od prve generacije Grand Scenic-a sa sedam sedišta. Biće to „monocab“ vozilo s četvoro vrata i velikim prtljažnikom. Unutrašnjost će biti uređena s potpunom fleksibilnošću u rasporedu sedišta, kaseta, podnih kaseta i ostalih delova enterijera.
Analiza njegovog spoljašnjeg dizajna ukazuje na mnoge prepoznatljive elemente u već viđenim konceptima. Kao što rekosmo, u odnosu na aktuelni model druge generacije on je masivniji i viši. Po opštoj formi moglo bi se reći da više podseća na Citroen-ov Picasso C4. Prednji kraj oblikovan je u stilu Renault-ovog modela Laguna Coupe, koji je upravo u fazi pripreme za tržište. Farovi su napravljeni kao kod Laguna-e, a isti je i masivni amblem proizvođača. Zadnju stranu krase velika LED svetla. Kao kruna svega, ceo krov biće verovatno napravljen od stakla, što mu daje izuzetan efekat svetla i prostora u panorama stilu.
Publikovani su i osnovni podaci o agregatima koji će biti ponuđeni. Prisutni su i dizel i benzinski motori, ali je akcenat ipak dat dizelašima (iz razumljivog razloga – ekonomičnosti). Biće ponuđene tri varijante sa dCi agregatom, sa zapreminama 1,5 litara, 1,9 litara i 2 litra, a njihova snaga će se kretati od 106 do 150 konjskih snaga. Benzinski agregati osveženi su najznačajnijim novitetom – turbobenzincem TCE sa zapreminom 1,6 litara i 135 konjskih snaga. U svakom slučaju, ponuda je bogata i kupci će sigurno moći da odaberu ono što im najviše odgovara. Kako se očekuje, cena će biti nešto viša od cene trenutno aktuelnog modela. To bi značilo da će novi Renault Scenic treće generacije koštati najmanje 21.300 evra.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

automobilirenoscenicvesti
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Predrag Bajić

    Pozdrav! Imam samo pozitivne komentare u vezi sa Scenic-om druge restajling generacije. Pravi je porodičan, pouzdan, ekonomičan automobil, veoma udoban i za duge relacije. Sve u superlativu!