Renault Thalia 1.5 dCi

U današnje vreme, kada su površinske osobine (dizajn, pre svega) najbitnije, kupci automobila često izgube iz vida bitnu stvar, a to je pitanje da li je automobil praktičan. Ogroman gepek, veoma štedljiv motor, udobna i lagana vožnja ključne su teze u rezimeu modela Renault Thalia. Kada se stvari posmatraju iz ovog ugla, Renault Thalia dobija sve pozitivne ocene.
Reno (Renault) je jedan od retkih proizvođača koji uspešno prodaje limuzine u kompakt i subkompakt klasi. Dacia Logan, zatim Renault Thalia i posle toga skoro predstavljeni Renault Fluence. Dakle, tri modela s limuzinskim karoserijama, koji sasvim uspešno pokrivaju sve želje kupaca od 6 pa do 20 hiljada evra.
Reno je, kao što se to obično i radi, planirao prodaju modela Thalia na ekonomski slabim tržištima ili na tržištima gde kupci imaju potrebu za takvim tipom automobila. Međutim, zbog potražnje na tržištima istočne Evrope, prodaja je proširena i na njih, gde Thalia nudi povećane gabarite prtljažnika, a po nižoj ceni od aktuelnih Renault Clio modela. Pored istočnoevropskih zemalja, Thalia (ili Clio Sedan ili Symbol) prodaje se u Južnoj Americi i Aziji. Thalia se na pojedinim tržištima može naći i pod nazivom Nissan Platina.
Prva generacija modela Thalia proizvedena je 1999. godine, a od tada je ovaj model doživeo restilizaciju u 2002. godini, prateći restilizaciju koju su doživeli aktuelni modeli Clio game. Izmene su obuhvatale i bogatiju opremu, kao i bolje sigurnosne sisteme. Tokom 2006. godine unutrašnjost je ponovo unapređena, kako bi se pratio enterijer tadašnjih modela Clio. Sredinom 2008. godine u Moskvi je predstavljena aktuelna generacija modela Thalia, koja je još jednom restilizovana, usled predstavljanja nove generacije modela Clio. Novi modeli opremljeni su hromiranim prednjim maskama i poklopcem prtljažnika, a pogonski agregati su isti kao i kod modela Dacia Logan.
Kao što smo već rekli, u pitanju je klasična limuzina koja izgledom jasno ukazuje na činjenicu da je nastala modifikacijom modela Clio Berlina prethodne generacije. Thalia je dugačka 4.261 mm, visoka 1.439 mm, široka 1.940 mm (uključujući i spoljašnje retrovizore). Međuosovinsko rastojanje je 2.473 mm. Redizajn je učinio da automobil koji retko ko može nazvati privlačnim ipak izgleda nešto modernije. Namena modela Thalia je vrlo jednostavna: da pruži mogućnost jeftinog transporta četiri odrasle osobe i mnogo prtljaga na tržštima gde postoji dosta kupaca sa malom kupovnom moći.
Otud je Thalia dugo vremena bila namenjena isključivo tržištima centralne i istočne Evrope, Turskoj i Rusiji. S finansijskom krizom pojačana je potražnja za ovim modelima i u zapadnoj Evropi, te je Thalia raspoloživa širom Evrope (s nekim izuzetcima, naravno). Ogroman prtljažnik može da proguta zaista impresivne količine prtljaga, tolike da bi mnogi karavani iz kompakt klase mogli da se postide. Ukoliko odaberete benzinski agregat za model Thalia, u prtljažniku ima dovoljno mesta za neku od većih plinskih boca, a preostali prostor će i dalje biti veći nego što ga nude hečbek modeli iz subkompakt klase.
Reno u modelu Thalia nudi poznate kombinacije motora i menjača. Na raspolaganju su benzinci 1,2, zatim 1,4 i 1,6 u varijantama sa 8 ili 16 ventila. Dizel motor može biti isključivo poznati 1.5 dCi. Svi modeli isporučuju se isključivo u kombinaciji s petostepenim manuelnim menjačem, a opciono je moguće poručiti četvorostepeni automatski u kombinaciji sa 1.4 16V i 1.6 16V. Benzinci razvijaju 75KS/105Nm (1.2 16V), 75KS/114Nm (1.4 8V), 98KS/127Nm (1.4 16V) i 105KS/148Nm (1.6 16V), dok dizel možete poručiti u varijanti sa 65KS/160Nm i 85KS/200Nm. U pitanju su sve provereni motori koji se u današnje vreme koriste kako kod Reno, a tako i kod Dačija modela. Cena modela Renault Thalia 1.5 dCi je 10.990 evra.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

automobilicliodaci loganfluencerenaultrenosymboltalijathalia
Komentari (0)
Dodaj komentar