Renault Wind – gradski povetarac

Novi francuski kupe kabrio za dvoje na tržište stiže tokom leta, a ponudu će činiti dva benzinska motora. Najmanji kupe kabriolet francuskog proizvođača zamišljen je kao svojevrsna konkurencija kabriolet verzijama koje dolaze iz Mini-ja i Peugeot-a 207, a nastao je na platformi aktuelnog modela Twingo, od kojeg je za 23 cm duži. Međutim, s dužinom od 3,83 metra Renault Wind je prilično skromnih dimenzija, idealnih za gradski saobraćaj i jednostavno parkiranje.
Posle nekoliko dizajnerski suzdržanih modela iz Renault-a, Wind je prijatno iznenađenje. Osim nekoliko neznatnih sličnosti s prednjim delom Twingo-a, dizajn je potpuno nov i specifičan. Mali kupe kabriolet odlično izgleda iz bilo kojeg ugla, nezavisno od toga da li je krov podignut ili spušten. Sam krov poseban je zbog jednostavnosti koncepta, svojevremeno već viđenog na modelu Ferrari 575 Superamerica. Pritiskom na prekidač krov se okrene unazad za 180 stepeni i za 12 sekundi se "parkira" ispod poklopca prtljažnika. Zanimljivo je da nezavisno od položaja krova volumen prtljažnika iznosi pohvalnih 270 litara, što je 40 litara više od Twingo-a.
Fotografije unutrašnjosti još nisu objavljene, ali Renault navodno nije samo preneo kabinu iz Twingo-a, već je stvorio novo vozačko okruženje koristeći elemente iz Clio-a i još nekih modela, čime će osigurati dodatnu posebnost i utisak skupoće novog kupe kabrioleta. Renault Wind će na početku prodaje, koja se na tržištu očekuje tokom leta, biti ponuđen s dva benzinska motora poznata iz Twingo-a. Početni 1,2-litarski četvorocilindraš ima turbo punjač uz pomoć kojeg razvija 100 KS pri 145 Nm obrtnog momenta, a snažnija 1,6-litarska atmosferska verzija, preuzeta iz modela Twingo RS, raspolaže sa 133 KS i 160 Nm. Oba motora serijski se isporučuju s petobrzinskim manuelnim menjačima.
Masa ovog automobila nije poznata. Zbog sigurnosnih ojačanja sigurno će biti veća od Twingo-ve, ali očekuje se da će oba benzinska motora biti više nego dovoljna za vrlo dobre performanse. Skoro je sigurno da će Renault naknadno ponuditi i nekoliko dizel verzija, najverovatnije pokretanih 1,5-litarskim dCi common-rail motorom. Što se tiče cene, ona još nije definitivno utvrđena, ali se pretpostavlja da će se na engleskom tržištu kretati oko 16.000 funti.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

207automobiliclioferrariminipeugeotrenorstwingovetarwind
Komentari (0)
Dodaj komentar