Renault Wind – Roadster napravljen na platformi Twingo-a

S obzirom na ženstven dizajn, Renoov (Renault) novi mali roadster ima brojne pohvalne i za ovakve modele netipične odlike. Novi Renault Wind, naime, stvoren je u Renault Sport-u, već legendarnom Renoovom sportskom odeljenju. Iako nema direktne veze sa RS verzijama modela Twingo, Clio i Megane, inženjeri slavnog odeljenja pozabavili su se vešanjem, upravljačem, kočnicama.
Ono po čemu se Renault Wind ističe jeste krov. Sastoji se od limene ploče koja se otvara ili zatvara jednostavnim rotiranjem za 180 stepeni, a za njegovo spuštanje potrebno je samo "otkačiti" krov ručicom kod vrha vetrobrana, pritisnuti prekidač i za 12 sekundi sedite u kabrioletu, odnosno Coupe-Roadster-u.
Pošto je Renault Wind nastao na osnovi Twingo-ove platforme, unutrašnjost je skoro ista kao kod tog malog gradskog modela. Uprkos tome što se prilično visoko sedi, više osobe će i s podignutim krovom imati sasvim dovoljno mesta za glavu, a prijatno iznenađuje i prtljažnik od 270 litara. Tvrđe podešeno vešanje modela Renault Wind omogućava iznenađujuće brzu vožnju koju pospešuje precizan i brz servo upravljač, a za pohvalu je i prilično kruta karoserija. Osnovna cena 1,2-litarske verzije je 18.788 evra, a 1,6-litarske 21.434 evra.
Osnovni motor je 1,2-litarski TCe s turbom i 100 KS (152 Nm). Prijatno elastičan i srazmerno tih, pruža solidna ubrzanja pa će biti dovoljan većini kupaca. Snažniji 1,6-litarski atmosferski motor, preuzet iz modela Twingo RS, razvija 133 KS (160 Nm) i ima znatno drugačiji karakter od manjeg turbo benzinca. Zahteva visoke obrtaje i pruža bolje performanse uz mnogo glasniju i grublju zvučnu pratnju. To će se svideti vozačima koji su skloni zahtevnijoj vožnji. Oba motora serijski se isporučuju sa 5-stepenim manuelnim menjačima.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

automobilimeganerenaultrenault sportrenorstwingovetarwind
Komentari (0)
Dodaj komentar