Reno: šta se sprema za 2009. godinu

Tokom godine Reno (Renault) će na tržište izbaciti osam novih modela, među kojima su novi Renault Scénic i novi Mégane Grandtour, i tri nove verzije – Mégane Renault Sport, Clio faza 2 i Trafic faza 3. Reno dovršava i obnovu vodećih modela game predstavljanjem tri modela porodice Mégane – Scénic, Grand Scénic, Mégane Grandtour i novog Clia Berline i Grandtour. Mladost game kompaktnih vozila i monovolumena čini pravu snagu ove marke automobila. Prodaja malih i srednjih automobila u stvari predstavlja 70% evropskog tržišta u 2008. (38,3% za male automobile i 31,8% za srednje automobile).
Reno od sada ima potpunu i atraktivnu gamu sportskih automobila proizašlih iz serijskih vozila s izuzetnim odnosom snage, uspešnosti i cena. Twingo Renault Sport lansiran je u leto 2008, Clio Renault Sport i Mégane Renault Sport predstavljeni su u Ženevi. Ovo tržište, koje je 2008. obuhvatalo 135.000 vozila u Evropi, odličan je pokretač imidža marke i nudi potencijalnu klijentelu koju Reno želi da iskoristi. Zahvaljujući odavno preduzetim naporima, Reno se 2008. pozicionirao među najefikasnije proizvođače u Evropi što se tiče emisije ugljen-dioksida (CO2). Šezdeset odsto vozila koje je Grupacija Reno prodala 2008. u Evropi ispuštaju manje od 140 grama CO2 po kilometru (u poređenju sa 48% u 2007), a jedna trećina među njima ispušta manje od 120 grama.
U 2008. standard eco2 proširen je i na gamu Dačija (Dacia) s benzinskim, dizel motorima, onima na tečni gas ili bioetanol. Tri kriterijuma za standard Dacia eco2 identična su onima za Renault eco2 i pokrivaju celi životni vek vozila (razvoj, proizvodnja, upotreba i reciklaža). Dačija tako pokazuje da pristupačne cene i briga za okolinu idu jedno s drugim. Naime, 55,2% vozila koje je Grupacija Reno (marke Reno i Dačija) prodala u Evropi 2008. su mali automobili (segmenti A i B), za razliku od 49% u 2007. godini. Ova tendencija trebalo bi da se nastavi u 2009.
Verna sebi, marka Dačija ponovo je priredila iznenađenje i dovela u pitanje predrasude. Ovaj put na Ženevskom salonu automobila, predstavljajući futuristički crossover pod imenom Duster, koji će postati nosilac imidža ove marke. Plod uske saradnje između Renault Design Central Europe (Bukurešt, Rumunija) i Renault Design Technocentre (Guyancourt, Francuska), Duster je prvo koncept vozilo marke Dačija. Duster ima "mišićavu" karoseriju koja upućuje na robustnost marke, uz dodatak sportskog duha. Igra boja, veliki prostor i prilagodljiva rešenja u unutrašnjosti nude kupcima istinsku udobnost.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

automobilidaciarenault
Komentari (0)
Dodaj komentar