Saveti: kako da smanjite potrošnju goriva svog automobila?

Ovih 10 saveta za eko vožnju predstavljaju malu promenu navika za vas, ali vam dugoročno osiguravaju značajno smanjenje potrošnje goriva, prenose mediji u regionu.

Osim smanjenja potrošnje goriva vaš će automobil imati i manju emisiju CO2 što doprinosi očuvanju okoline.

1. Vozite stalnom brzinom, izbegavajte nagla zaustavljanja i pokretanja.

2. Prebacite u viši stepen prenosa kad brojač obrtaja prikaže da je broj obrtaja motora od 2.000 do 2.500 o/min kako biste zadržali broj obrtaja motora na što manjoj vrednosti.

3. Proverite pritisak u gumama. Nedovoljno naduvani pneumatici povećavaju potrošnju goriva.

4. Kad god je to moguće predvidite sve potencijalne probleme unapred. Tako ćete moći održati konstantnu brzinu.

5. Pažljivo koristite klima uređaj, posebno u gradskoj vožnji.

6. Neka vam stakla budu podignuta pri vožnji velikim brzinama. Na autoputu samo jedan spušten prozor znači veću potrošnju goriva.

7. Isključite motor kad je automobil zaustavljen, na primer u saobraćajnim gužvama ili dok čekate da prođe voz.

8. Nemojte previše opteretiti vozilo. Veće opterećenje znači veću potrošnju goriva i veće emisije štetnih gasova.

9. Uklonite svu opremu koju ne koristite, poput krovnih nosača i kutija za prtljag koji stvaraju koeficijent vuče.

10. Ograničite korišćenje elektronske opreme. Priključeni električni uređaji troše energiju i gorivo.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

automobilgorivopotrošnja
Komentari (3)
Dodaj komentar
  • Vozac

    Izbegavajte nagla ubrzanja i kočenja Saveta nikad dosta .. Već smo rekli da je ravnomerna vožnja odlična za ekonomičnu potrošnju. Nagla ubrzanja i nagla kočenja osim cimanja putnika vodi i ka većoj potrošnji. Osim toga, motor i kočnice trpe veći pritisak koji smanjuje njihovu sigurnost i vek trajanja. Nažalost, svedoci smo da većina vozača u Beogradu neguju baš ovakav stil vožnje. Nemojte da dajete pun gas pri malom broju obrtaja Na ovaj način motor se nepotrebno opterećuje. Izvor:

  • Tulumbe

    Pratite saobraćaj ispred vas, a ne da se zalećete, posle kočite kao ludi.Izbacite menjač iz brzine, u zavisnosti od vaše procene situacije ispred vas, nikako na nizbrdiciIzUključite žmigavac na vreme, ne 2 sekunde pre skretanja.Ako usporavate, na sekund pritisnite kočnicu.Približavate se semaforu, oduzmite malo gas., možda će da se upali zeleno, dok stignete one ispred vas….ali instruktori danas su kao fudbalski treneri, što su se štancovali u ono vreme na Kopaniku.Uplate aranžman, prođu ispit a nemaju pojma da kandidatima-igračima objasne ono, što će im najviše koristiti kad budu samostalni učesnici u saobraćaju.Fudbalski treneri kažu: ako lopta prođe, igrač ne sme, ako igrač prođe lopta ne sme.Rezultate i posledice stručnosti instruktora-trenera .svakodnevno gledamo.Ovo sve liči kao što se danas kupuju zvanja i diplome za tepsiju ribe.

  • Anonimni

    I zadnja stavka…izbegavajte upotrebu automobila jer mozete i hodati a i ne morate ici i u wc sa autom….(..iz lucnog iskustva:)