Saveti koji mogu biti života vredni: Kako voziti po snegu i ledu

I po lepom vremenu se zbog nepažnje vozača dešava veliki broj saobraćajnih nezgoda sa teškim, pa i tragičnim posledicama. Zimsko vreme, sneg i led, značajno povećava rizik u saobraćaju i kod nepažljivih vozača može imati tragičnije posledice nego vožnja po suvom kolovozu.

Evo nekih saveta koji vam mogu pomoći pri zimskoj vožnji:

Vidljivost

Zimi je smanjena vidljivost zbog padavina, snega, kiše, magle, ali i zbog naslaga na staklima. Zato pre polaska na put dobro očistite stakla i oslobodite brisače, da se ne bi zaglavili od leda, dopunite tečnost za pranje vetrobrana (tečnost koja ne smrzava) i uklonite sneg i led sa krova (pri kočenju, sneg sa krova može da vam padne na vetrobran i ograniči vidljivost).

Zbog smanjene vidljivosti, lošije ćete videti put i iznenadne prepreke na putu, pa zato vozite sporije nego po lepom vremenu.

Proklizavanje

Za zimsku vožnju karakterističan je klizav ili delimično klizav kolovoz, što predstavlja veliku opasnost u pojedinim trenucima. Kada je kolovoz klizav, ne smete brzo startovati, već postepeno dodavati gas, a ne možete dobro ni kočiti, jer sneg i led stvaraju uslove za proklizavanje. ABS kočnice pomažu pri kočenju, ali u svakom slučaju, ne smete kočiti naglo, već kočnicu pritiskati više puta po malo.

Kada je kolovoz delimično klizav, nagla promena kvaliteta kolovoza može da vas izbaci iz ritma i dovede do sletanja s puta, pa je preporučljivo prilagoditi brzinu uslovima vožnje.

Opasnost od klizavog kolovoza naročito je izražena u krivinama i pri usponima, zato što vozilo zbog slabog prijanjanja na kolovoz može izleteti s puta.

Dubok sneg

Dubok sneg sam po sebi usporava vožnju, pa po njemu nije moguće voziti brzo, ali su zato pojačani uslovi za proklizavanje ili zaglavljivanje. Ako se vozilo zaglavi u dubok sneg, teško je izaći bez dodatnog guranja, šlepa ili lanaca.

Noć

Upozoravamo sve vozače da je noćna vožnja mnogo opasnija od dnevne, naročito zimi, pa je treba izbagavati. Zimi je noću više leda, a vidljivost je mnogo manja. Opasnost se zato kasnije uočava i ne može se na vreme reagovati na prepreke i „iznenađenja“ na putu. Moguće je i naletanje na druga vozila ili izletanje sa kolovoza.

Posle duže vožnje noću, može se desiti da se vozač uspava, a to se isto može desiti i vozaču koji ide u suprotnom pravcu, sa druge strane. Ispavajte se pre vožnje i ne krećite umorni i neispavani na put.

Upozoravamo na puteve pored reke i na mostove, jer je tu više magle, a kolovoz je klizaviji zbog inja ili leda.

Alkohol

Još jednom upozoravamo na alkohol kao jednu od najvećih opasnosti u saobraćaju, jer, pogotovu zimi, alkoholisani vozači imaju slabije mogućnosti uočavanja, lošije procene u saobraćaju i, najopasnije, usporene mogućnosti reagovanja, reflekse.

Noću je veća verovatnoća da će na vas „naleteti“ pripit vozač sa druge strane, pa i na to treba obratiti pažnju.

Sigurnosni pojas

Obavezno se i leti i zimi vežite pojasevima (sada je to obavezno i za zadnja sedišta), a decu stavite pozadi u dečija sedišta ili im podmetnite jastuče pa ih vežite pojasem.

Pojasevi pomažu pri, daleko bilo, udesima i prevrtanju, a za to je zimi mnogo veća verovatnoća.

Deci nije mesto na prednjem sedištu, pogotovu ne za volanom, u krilu vozača. Iako deca to vole, to im nikako ne dozvoljavajte, jer je veoma opasno, a i kazne su, opravdano, velike.

Saveti

Zimi i po lošem vremenu izbegavajte vožnju na kratke ili duže staze ukoliko ikako možete, putujte samo ako morate. Obavezno stavite zimske gume i ponesite lance za sneg, sajlu za šlepovanje i lopatu.

Pre polaska na put (čak i ako je relativno kratak), dobro se obucite i ponesite nešto za umotavanje, zlu ne trebalo. Dobro očistite vozilo od leda i snega i popunite vozilo: gorivom, antifrizom i specijalnom tečnošću za pranje vetrobrana. Nikad se ne zna da li će biti gužve i zastoja, pa će vam gorivo biti neophodno za grejanje ili zaobilaznu vožnju. Ipak, izbegavajte rad vozila u mestu i grejanje, pošto ventilator može ubaciti veće količine otrovnog ugljenmonoksida u vozilo.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

automobilledsnegzimska vožnja
Komentari (0)
Dodaj komentar