Seat Ibiza 1,4 SE

Seat Ibiza je gradski automobil s mnogo stila, elegancije i mladalačkog zanosa, a izrađen je s velikom pažnjom prema svakom detalju. Ovo vozilo je prvi model Folksvagenovog koncerna koji koristi novorazvijenu platformu, što podrazumeva sigurnost koju joj omogućuju ABS elektronska raspodela sile kočenja, asistencija pri kočenju i opcioni elektronski program stabilnosti. Pored energičnijeg dizajnerskog pristupa, koji je automobilu dao izgled strele s istaknutim geometrijskim linijama uz agresivan prednji deo, nova Ibiza donosi povećane gabarite, ali i bolje vozne karakteristike. Ibiza deluje znatno odraslije, što ne čudi s obzirom na dužinu od više od četiri metra.
Unutrašnjost je prilagođena vozaču, s instrumentima koji su okrenuti prema njemu. Mora se priznati da je tabla izrađena s ukusom. Nekadašnji problemi s kvalitetom korišćenih materijala, kao i određena doza aljkavosti pri završnoj obradi više se ne odnose na "ibicu", a sve deluje veoma nemački precizno i tačno. Smeštaj je prijatan, bar kada je reč o vozačevom sedištu, volan je sjajan, ali se na petostepeni menjač treba malo naviknuti. Treba još izdvojiti i mogućnost spajanja prenosnog navigacionog sistema na držač integrisan u prednju armaturu, USB/Aux priključak je kompatibilan sa iPod-om i audio MP3 plejerom, kao i opcioni panoramski krov koji pokriva celokupnu širinu krova od prednjeg stakla. Ne sme se zaboraviti ni fabrički audio sistem sa šest zvučnika, koji je zaista fantastičan.
Nova generacija "ibice" ima dva različita oblika šasije – jedan koji se fokusira na udobnost, i drugi sportskih karakteristika, a izmene utiču na prednju i zadnju osovinu i upravljački sklop. Kada je reč o motoru, Seat Ibiza sa 1,4-litarskim benzinskim agregatom od 85 KS traži malo vremena kako bi postigla puno ubrzanje. Za dobre performanse na otvorenom putu potrebno je održavati motor na visokom broju obrtaja, pa se ne može reći da je ovaj automobil veliki trkač. Ipak, u vožnji se ponaša veoma dobro i ostavlja utisak udobnosti zahvaljujući izmenama na skoro celokupnom sistemu vešanja i sistemu upravljanja.
Ukupan utisak je da je Seat Ibiza 1,4, automobil koji će atributima lepog, atraktivnog, modernog i na oko simpatičnog vozila prirasti srcu. Cena ovog modela Seat Ibiza 1,4 od oko 14.500 evra i nije baš previše privlačna, ali stil košta, kao i sva dodatna oprema. Kada je reč o opremi, ponuđena su tri paketa: Reference, Stylance i Sport, s tim što je Sport dostupan samo s motorom 1,9. Cena početnog modela kreće od oko 10.000, koliko košta 1,2-litarski benzinac s osnovnom opremom paketa Reference, koja, između ostalog, obuhvata kolor termoizolaciona stakla, ABS, dnevna svetla, zadnje vazdušne jastuke, servo volan podesiv po visini, centralno zaključavanje sa samozaključavanjem u vožnji i pomoć pri vožnji uzbrdo, koja je sastavni deo ESP-a (elektronski program stabilizacije).
Nova "ibica" nije mogla zabeležiti bolji start početka prodaje. Naime, ovaj model je osvojio prestižnu nagradu "Zlatni volan", jedno od najvećih i najvrednijih priznanja koja se dodeljuju u Nemačkoj, a koju dodeljuje magazin "Bild am Sonntag". "Ibica" je u izboru najboljeg malog automobila pobedila osam konkurenata, a test vozači su se u ocenjivanju rukovodili performansama motora, voznim katakteristikama, bezbednošću, ekonomičnošću i visinom emisije štetnih gasova. Ranije, ovu prestižnu nagradu za Seat je osvojila jedino Arosa, 1997. godine.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

14 seautomobiliibizaseat
Komentari (0)
Dodaj komentar