Skoda Superb Combi

Daleke 1934. godine češki proizvođač automobila Škoda (Skoda) plasirao je na tržište jedan od svojih najvećih modela Superb. Proteklih godina bili smo svedoci reinkarnacije ovog modela češkog proizvođača. I taman kad ste pomislili da nema šta novo da se ponudi kada je reč o prostranosti, na tržištu se pojavi karavan verzija ovog modela i sve to poništi. Škoda Superb Combi, to jest karavanska verzija najvećeg modela proizvođača iz Mlade Boleslave, imala je svoj debi na frankfurtskom Sajmu automobila prošle godine. Njen najveći adut svakako je prostranost i veliki kapacitet prljažnog prostora, ali o tome nešto kasnije.
A sada reč-dve o dizajnu. Prednji i centralni deo su, kao što se i moglo očekivati, prekopirani s limuzinske verzije, dok je zadnji dosta sličan modelu Octavia Combi. Vidljiva je velika doza elegancije i robustnosti, što je već karakteristika većih modela iz Škodine game. Prvi od aduta ovog automobila je unutrašnjost, koja je velika kao soba. Velike staklene površine dozvoljavaju odličan pregled stanja ispred automobila i oko njega, kao i ulazak dovoljne količine spoljašnje svetlosti. Korišćeni materijali su veoma kvalitetni, a sedišta karakteriše velika doza ergonomije.
Kada se govori o upravljačkoj konzoli, ona je već viđena u limuzinskoj varijanti, odnosno u novim generacijama modela Octavia i Yeti. Reč je o beloj iluminaciji, odličnom rasporedu i lakom pristupu komandama. Prikazani model ima dvozonski klima-uređaj "Climatronic", CD MP3 plejer s audio ulazom, tako da je kompletan doživljaj na nivou. Drugi veliki adut karavanske verzije modela Superb jeste prtljažnik. Njegov početni kapacitet je 633 litara, dok se preklapanjem zadnjih sedišta dobija impozantnih 1.865 litara. Prtljažnik prikazanog modela imao je još nekoliko zanimljivih stvari koje Škoda Superb Combi nudi, kao što je LED lampa za lakši utovar stvari u noćnim uslovim (koja se po potrebi može skloniti), preklopive kopče u prtljažnom prostoru i integrisane aluminijumske šine i sistem pričvršćivanja, čime je olakšano sortiranje i razdvajanje prtljaga.
Pod prednjim poklopcem prikazanog modala nalazi se provereni 2,0-litarski turbo dizel motor sa 140 konjskih snaga, uparen sa šestostepenim manuelnim menjačem. Iako je reč o krstarici teškoj više od 2,1 tone, ovaj agregat daje automobilu odličnu agilnost, pokretljivost uz nisku potrošnju od oko 7,8 litara u kombinovanoj vožnji (grad i otvoreni put). Pored prikazanog, potencijalni kupci modela Škoda Superb Combi na raspolaganju imaju tri benzinska i dva turbo dizel agregata, a svi su s direktnim ubrizgavanjem kako bi se smanjila emisija štetnih gasova i potrošnja goriva. Kod benzinaca može se birati između 1,4-litarskog TSI sa 125, 1,8-litarskog TSI sa 160, te 3,6-litarskog FSI V6 agregata od 260 KS. Ovaj poslednji dolazi s pogonom na sva četiri točka. Kod TDI dizel agregata prisutni su i 1,9 TDI PD DPF sa 105 i 2.0 TDI CR DPF sa 170 KS.
Potrebno je istaći i da Škoda nije štedela na sigurnosti, pa prikazani model ima vazdušne jastuke za vozača i suvozača, bočne vazdušne jastuke, zatim ABS sa MSR-om, ASR-om i MBA-om. I na kraju, treba istaći cenu koja u ovom slučaju iznosi oko 25.000 evra, što je veoma primamljivo, uzevši u obzir ponuđeno i to koliko koštaju slični automobili kod konkurencije. Inače, cena modela Škoda Superb Combi kreće od 19.000 evra (paket opreme Comfort, motor 1,4 TSI) pa do 32.700 evra (paket opreme Elegance, motor 2,0 TDI 4×4).

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

automobiliceskajetikombimlada boleslavaoktaviaproizvođač automobila skoda superb combiskodasuperb
Komentari (0)
Dodaj komentar