Smanjili brzinu na auto-putevima na 100 km/h, ovo su rezultati posle godinu dana

Holandija je pre godinu dana ograničila brzinu na auto-putevima s 130 km/h na 100 km/h. Sada su objavili istraživanje koje je pokazalo rezultate te odluke.

Primarni razlog donošenja ograničenja bilo je smanjenje izduvnih gasova u prirodu, a brojni Holanđani najavili su pre godinu dana da će radije plaćati kazne nego usporiti.

U istraživanju je bila ključna holandska aplikacija Flitsmeister koja upozorava svoje korisnike na kamere za brzinu i druge prepreke u saobraćaju. Podaci su pokazali da je prosečna brzina na određenim područjima nakon ograničenja čak i pala od spomenutih 100 km/h.

Na primer, na auto-putu A2 Vianen-Den Bosch prosečna brzina u samo dva meseca pala je s 106 km/h na 104 km/h. Sličan trend viđen je i na ostalim auto-putevima. Brzina je na A4 Leimuiden-Schiphol pala s 99 km/h na 93 km/h.

– Naviknete se na to da je vaš maksimum 100 km/h – izjavio je direktor Flitsmeistera Jorn de Vries, piše Autoweek.nl.

Nije se čak ni obistinio strah da će ljudi vrlo brzo nakon ograničenja ponovo početi da voze brže.

– Holanđani poštuju pravila na auto-putu. Sad je i mnogo više saobraćaja na putevima, iako ne toliko koliko je bilo pre pandemije, što možda čak i objašnjava smanjenje prosečne brzine za nekoliko kilometara – napominje de Vries.

– Vrijeme koje vam je potrebno za vožnju je vrlo predvidljivo. Ako postoje gužve, tada ćete voziti brže kako bi nadoknadili vreme koje ste izgubili. Kako god, to je dobro za okolinu – izjavio je Markus van Tol, predstavnik za medije Holandskog kraljevskog autokluba.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

auto-putbrzinaholandijaograničenje
Komentari (3)
Dodaj komentar
  • bambi

    Zato je nas Vucko povecao sa 120 na 130 km/h. Razlog je taj sto na nasim auto putevima ima sve manje rupa precnka 1m.

  • Anonimni

    I ne treba voziti preko 100 na sat. Brže voze samo manijaci, kompleksaši i ostali idioti.

  • Anonimni

    Daj, nemojte živeti… To bi bilo najbolje.