Snaga i agilnost japanske „impreze“

Gotovo da nema meseca u godini u kome se ne održava neki od sajmova automobila u velikim svetskim gradovima. Decembar je mesec sajma u Bolonji, a ovogodišnji sajam traje do 16. decembra. Na njemu su premijerno prikazani mnogi novi modeli, a jedan od njih je i Impreza WRX STI. Ovaj model je proizvod japanske kompanije Subaru. Odmah nakon sajma, početkom 2008. godine, uslediće njegova pojava na tržištu, tako da bi u martu sledeće godine trebalo da se pojavi i kod nas.
Subaru Impreza WRX STI, predstavljena na sajmu u Bolonji, pripada trećoj generaciji ove serije. Realizovana je po uzoru na reli automobile iz devedesetih godina prošlog veka, pri čemu su elementi karakteristični za sportske trkačke automobile prilagođeni „hečbek“ modelu. To je auto za pet putnika i s petoro vrata, s međuosovinskim rastojanjem 2,619 metara i ukupnom težinom 1.480 kg. Ponuđen je u šest boja – crvenoj, plavoj, crnoj i tri metalizirane nijanse sive boje.
S obzirom na činjenicu da se ova japanska kompanija u prošlosti bavila proizvodnjom aviona, ne iznenađuje izuzetno dinamičan i agilan dizajn ovog modela. Maska mu je podeljena u tri dela, sa srednjim delom koji podseća na vrh letilice. U skladu s dizajnom ostvarene su i performanse ovog modela. U njegovoj osnovi je motor s turbo punjačem zapremine 2,5 litara i sa 305 konjskih snaga (227 KW) pri brzini od 6.000 obrtaja u minuti. Maksimalni obrtni moment je 393 njutn-metara (Nm) pri 4.000 obrtaja u minuti.
Navedene performanse odnose se na model Subaru Impreza namenjen evropskom tržištu. Za tržište u Japanu one se malo razlikuju – zapremina motora je 2 litra, dok su ostale vrednosti približno iste. Unutrašnjost je bogato opremljena audio, video i navigacionim uređajem, a za zabavu u toku vožnje može se priključiti i muzički plejer iPod kompanije Apple. Dodatna oprema uglavnom je opciona, pa se u zavisnosti od toga, kao i distributera i uslova isporuke, cena nove Subaru Impreza-e WRX STI kreće od 35.000 do 40.000 dolara.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

automobiliimrezajapansubaruvesti
Komentari (0)
Dodaj komentar