„Snežni čovek“ iz Češke

Saradnja Škode i Folksvagena već je rezultirala lansiranjem nekoliko modela, a najnovije informacije ukazuju na pojavu novog Yeti-ja. On će najverovatnije biti lansiran u 2009. godini, pa je sada pravo vreme da se govori o njemu i prikaže njegov koncept, kako bi se tržište pripremilo za novog „snežnog čoveka“ iz Češke.
Najavljeni model pripadaće takozvanim terenskim SUV vozilima i predstavljaće prvo Škodino vozilo te kategorije. Biće to peta generacija vozila proizvedenih u Škodi, posle serija Fabia, Octavia, Superb i Roomster. S proizvodnjom modela počeće se 2009. godine u fabrici Kvasiny. Pored te fabrike, Škoda u Češkoj ima još tri – Mlada Boleslav, Vrchlabi i VolksWagen Bratislava. Planovi za budućnost predviđaju da u 2010. godini sve tri fabrike funkcionišu punim kapacitetom. Mlada Boleslav će nastaviti da proizvodi modele Fabia i Octavia, ali će se po potrebi uključiti i u proizvodnju Yeti-ja. Sve fabrike su izuzetno moderne i potpuno spremne da odgovore zahtevima tržišta.
Međutim, vratimo se novom Yeti-ju. Novom Škodinom terenskom vozilu pod ovim imenom prethodio je Yeti prikazan na sajmu u Frankfurtu 2005. godine. Napravljen je na istoj platformi kao Fabia, s pogonom na prednje točkove (FWD). Dizajn novog Yeti-ja napravljen je u skladu sa Škodinim konceptom vozila budućnosti, koji je otpočeo vozilom Roomster. Definitivno, najatraktivniji deo tog rešenja je krov promenljivog oblika, zbog čega se Yeti ponašao kao pravi „transformers“. Stajling krova je u kontrastnoj boji u odnosu na boju vozila. Na taj način je Yeti potpuno spreman za pohode po snežnim planinama, ali se isto tako otvaranjem krova može slobodno upustiti i u safari pohode po gradskim džunglama.
Unutrašnjost vozila napravljena je u vrlo modernom stilu i uz upotrebu materijala nove generacije. Prostor za prtljag je vrlo prostran, a obaranjem oba zadnja sedišta dobija se prostor dug gotovo dva metra. Na njegovoj komandnoj tabli dominiraju moderan menjač i audio sistem. Menjač je napravljen od vrlo elastičnog materijala, koji ga stabilno drži u svim pozicijama. Uz sve to, specifikacije vozila još uvek nisu publikovane, ali se pretpostavlja da Yeti mora imati dovoljno snage, spretnosti i brzine za sve buduće pohode po raznovrsnim terenima.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

automobilfolksvagenjetiskodasuvterenac
Komentari (0)
Dodaj komentar