Šta je Pežo spremio za Frankfurt?

Pežo (Peugeot) će na IAA – Salonu automobila u Frankfurtu, koji se održava sredinom septembra, prikazati serijsku verziju svog novog modela Peugeot RCZ, kao i koncept hibrida Peugeot RCZ HYBrid4. Oba ova automobila imaju svoju svetsku premijeru na frankfurtskom salonu. Podsećanja radi, Pežo je na Salonu automobila u Frankfurtu koji je održan 2007. godine premijerno predstavio svoj koncept Peugeot 308 RCZ, da bi dve godine kasnije na istom mestu svetsku premijeru imala serijska verzija 2+2 Peugeot RCZ kupe.
Peugeot RCZ konstruisan je na istoj platformi kao i automobil Peugeot 308 – kombi limuzina, s tim da je visina karoserije niža za 20 mm, trag prednjih točkova povećan je za 54 mm, a zadnjih za 72 mm, kako bi se povećala stabilnost automobila. Serijski 2+2 Peugeot RCZ kupe pokreće novi 1,6-litarski četvorocilindrični benzinski THP motor, najveće snage 200 KS. Početak prodaje modela Peugeot RCZ kupe planiran je za proleće 2010.
Koncept hibridnog automobila Peugeot RCZ HYBrid4 pokreće najmodernija HDi tehnologija u kombinaciji s elektromotorom, koji pokreće isključivo zadnje točkove, a zanimljivo je da dizel agregat (koji pokreće samo prednje točkove) i elektromotor mogu da rade istovremeno, pa se dobija svojevrsna varijanta pogona na sva četiri točka. Ovakav sistem prenosa i pogona mehanički je daleko jednostavniji od mnogo komplikovanijeg sistema koji koriste Ford i Tojota kod svojih serijskih verzija automobila na hibridni pogon. Emisija ugljen-dioksida smanjena je na samo 95 g/km primenom najnovijeg automatskog menjača EGS6, sa šest stepeni prenosa i stop/start tehnologijom. Trenutno ne postoje planovi da koncept hibridinog automobila Peugeot RCZ HYBrid4 uđe u serijsku proizvodnju.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

automobilifrankfurtpeugeot
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Aleksandar Stojanović

    Najlepši na svetu.