Superbrzi „ekolozi“

Zvuči neverovatno, ali supersportski automobili, koji su dosad bili najveći neprijatelji prirode, ne moraju da ispuštaju tone ugljen-dioksida u atmosferu dok jure putevima. Dokaz za to su male fabrike koje razvijaju ili već nude sportske automobile pogonjene strujom i vodonikom, koji okolinu zagađuju manje od vašeg porodičnog automobila.
Američka manufaktura Ronn Motor Company proizvela je svoj prvi koncept automobil Scorpion, hibrid benzinca i automobila na vodonik. U potpuno ručno izrađenu školjku od karbonskih vlakana i čvrstu hrom-molibden šasiju ugradili su novi 3,5-litarski benzinski Acura V-Tech Type S V6 motor koji razvija 300 konjskih snaga, a u jačoj verziji s turbo punjačem čak 450 "konja". I, gde je tu ekologija kad takvi motori po pređenom kilometru ispuštaju najmanje 200 grama ugljen-dioksida? Rešenje je u njihovom novom sistemu ubrizgavanja vodonika, koji su nazvali H2GO, a koji su prvi put pokazali javnosti krajem prošle godine. Sistem ubrizgava vodonik direktno u motor i meša ga s benzinom u razmeri 30:50%, čime spušta nivo emisije CO2 blizu nule. Ove godine planiraju da proizvedu 200 automobila. Cena Scorpion-a je 175.000 dolara, a možete ga naručiti uz depozit od 5.000 dolara na njihovoj veb stranici.
Za razliku od njih, američka kompanija Fisker Automotive orijentisala se na hibridni pogon, koji kombinuje benzinski motor s onim na struju. Njihova ove godine predstavljena sportska limuzina Fisker Karma ima pogonski sklop koji podseća na onaj u modelu Toyota Prius, samo što se baterije kod njih moraju puniti. Pogonsku jedinicu čine dvolitarski benzinski agregat snage 260 KS i dva moćna elektromotora, koji zajedno razvijaju 408 KS. Uprkos masi većoj od dve tone, Fisker Karma do "stotke" ubrzava za 5,8 sekundi i juri brže od 200 km/h. S jednim punjenjem baterija Fisker Karma može da pređe 80 kilometara, a kad se one isprazne, možete voziti na benzin. Fisker trenutno prima rezervacije za ovaj automobil, i ako sada ostavite depozit od 5.000 dolara, isporuku garantuju početkom 2011. godine. Cena je 87.900 američkih dolara.
Treći i najpoznatiji američki proizvođač sportskih "zelenih" automobila je Tesla Motors. Ova kalifornijska kompanija, koja je ime dobila po Nikoli Tesli, u Silicijumskoj dolini od 2003. godine razvija sportske automobile isključivo na električni pogon, a do danas su isporučili oko 400 automobila. Ovoga leta Tesla Motors je otvorio salone i servis automobila u tri evropska grada – Minhenu, Monte Karlu i Londonu, a jedan od njihova dva modela možete naručiti i putem Interneta. Roadster, koji do 100 km/h stiže za 3,9 sekundi, košta 99.000 evra. Njegova isporuka kreće krajem godine, a za rezervaciju morate da uplatite 9.900 evra, koji će biti uračunati u cenu kada dobijete automobil.
Tesla Roadster pogoni elektromotor koji razvija 248 konjskih snaga. To mu omogućuje velika litijum-jonska baterija koja s jednim punjenjem može da pređe 393 kilometra. "Mali" problem je u tome što joj je za punjenje do punog kapaciteta potrebno 3,5 sata. Ali, Tesla Motors radi i na tome. Novi model, limuzina Model S, imaće mnogo brže punjenje – samo 45 minuta. Cena za Model S, koji će početi da se isporučuje 2011. godine, još nije definisana, a ko želi da ga rezerviše, bez obzira na to koliko će na kraju taj automobil i da košta, mora da uplati depozit od 4.000 evra.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

automobiliekologijafisker automotiveronn motor companytesla motors
Komentari (0)
Dodaj komentar