Svako ko ima vozačku dozvolu trebalo bi da zna ko ima prednost na ovoj raskrsnici (foto)

I najbolji vozači će se zbuniti…

Kada se nađu na saobraćajnoj raskrsnici bez semafora, vozači su često u dilemi. Ko i s koje strane ima prednost, šta nam govore znaci, a šta pravila.

Pogledajte dobro ilustraciju i proverite kakvo je vaše znanje.

Posle ovoga mnogi će uzeti da ponove gradivo koje su davno polagali na vozačkom ispitu.

Kroz raskrsnicu prvi prolazi crveni automobil, zbog toga što on ostaje na putu sa pravom prvenstva prolaza. Za njim prolazi žuti kamion, budući da dolazi sa puta sa pravom prvenstva prolaza na put bez pravom prvenstva.

I plavi i zeleni automobil se nalaze na putu nižeg prioriteta i uključuju se na put sa pravom prvenstva prolaza, pa se na njih primjenjuje pravilo desne strane. Zbog toga, prvi prolazi plavi, a za njim zeleni automobil.

Ovu svojevrsnu mozgalicu za vozače objavio je čuveni nemački automobilski klub ADAC već više od 100 godina je posvećen radu i edukaciji na poboljšanju bezbednosti u saobraćaju.

To je, inače, najveći automobilski klub u Evropi, koji okuplja 18 miliona članova, a takođe i najveći moto klub, u koji je učlanjeno oko 1,5 milion motociklista.

Na svojoj Fesjbuk stranici ADAC stalno objavljuje zadatke iz saobraćajnih testova, ostavljajući svojim pratiocima da ponude rešenje.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

automobiliprednostraslrsnica
Komentari (7)
Dodaj komentar
  • Ivan V

    Ovakva identična raskrsnica postoji u Mirijevu na vrhu ulice M.Bulgakova kad se ide prema Kaluđerici… Pre par godina je jedan klinac sa autom punim devojaka bio na mestu kao ovaj žuti kamion a ja kao ovaj crveni automobil. On je ostao šokiran pošto sam prošao brzo kroz raskrsnicu pre njega… pošto mi je svirao morao sam da stanem pre Kaluđerice da ga nalupam. Bolje ja nego da pogine mentol zbog ne znanja i gordosti. Dakle nije uopšte komplikovano ako se uoči da glavni put sa prvenstvom prolaza „savija u levo “ a ne ide pravo… to zbunjuje… uostalom svi drugi imaju znak upozorenja… sve je logično…a i da ih nema opet UVEK VAŽI pravilo desne strane… Međutim kad misliš da si iznad pravila onda je sve suvišno govoriti…

  • Anonimni

    Neću ni da pogađam, jer se ovakve situacije ne dešavaju u stvarnom saobraćaju, a i da se dese, riješe se uz malo gada i sviranja. Bolje da ADAC postavi sledeća pitanja: Da li se pri preticanju i skretanju upali žmigavac? Koliko je neophodno rastojanje od vozila ispred? Kolika je zakonom propisana kazna za koji prekršaj, odnosno ubistvo u saobraćaju?

  • Anonimni

    Samo je bitno strpljen na raskrnici vise je kupljenih vozackih dozvola nego onih normalni kulturno polozenih ali ne vrijede Djordjo

  • Anonimni

    Crveni žuti plavi pa zeleni na kraju Kod zelenog i plavog je pravilo desne strane

  • NeshaM

    Šumaheru, anonimni je tačno rekao.

  • Sumaher

    Anonimni bolje da se ne stetnemo u bekoj raskrsnici 🙂

  • Anonimni

    Crveni, pa zuti, pa zeleni, pa plavi