Test na kojem bi pali mnogi vozači: Znate li koji žmigavac se daje prilikom ulaska u kružni tok?

Kako se vozi u kružnom toku? Ko ima prednost u kružnom toku? Šta ako ulazni put ima jednu traku, kružni tok tri, a izlazni put dve trake?

Da li onaj u unutrašnjoj traci kružnog toka ima prednost u odnosu na onoga u srednjoj ili spoljašnjoj traci kružnog toga, ima li pravo da ga „iseče“ i izađe gde poželi? I da li se, i zašto, daje žmigavac na kružnom toku? Većina vozača to ne radi.

Da li signalizirate pravac kretanja na kružnom toku?

Pri stupanju u kružni tok takođe je važno da obratite pažnju na činjenicu da vi nemate prednost već automobili u kružnom toku, koji vam dolaze sa leve strane. Svi koji vam dolaze sa leve strane imaju prednost, ali kada se jednom nađete u kružnom toku, vi imate prednost.

Jedna od stvari koje zbunjuju vozače i u kojima često greše čak i oni koji se libe da uđu u kružni tok jeste kada se uključuje svetlosni signal, to jest žmigavac.

Prilikom ulaska u kružni tok uključuje se levi žmigavac, a pre nego što se izađe, obavezno je blagovremeno o svojoj nameri obavestiti druge učesnike u saobraćaju uključivanjem desnog žmigavca.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

autokružni tokvozaci
Komentari (23)
Dodaj komentar
  • Anonimni

    Kružno toku nema pravila ko prvi uđe taj povlači i ostale za sobom .bez onoga koliko ima ulaza .ili izlaza svi odu i prvenstvo imaju sa desne strane .leva strana nema nikakve veze .samo sa desne ulazi i svi koji ulaze imaju pravo prvenstva .to znači ulazi u kružno tok 2 3 vozila da desne strane ide ideesno. I tako redom svaki sa desne strane .a onaj koji je sa leve ,on je već u kružnom toku .prođe sleve strane ,i on se uključuje i kružno tok i desno.jer svi su oni bili da odu udesno .do čeka ovaj da prođe dolazi o prolazi mu sa leve ,ali je u krugu prođe uključuje se taj u desno.ej gluperde kazna 100.000holjada din. Za nepoštovanje pravilnika i oduzimanje dozvole trajno .more polagati nanovo kad ispuni uslove..

  • Dragoljub

    Za ulazak u kružni tok se ne daje migavac, isto kao da ulaziš u desnu krivinu na putu! Za izlazak iz kružnog toka: 1. Treba da si u krajnjoj desnoj traci, a ne u srednjoj ili levoj, 2. i pre izlaska iz kružnog toka daješ desni migavac, kao da skrećeš u ulicu desno!! Tu nema mnogo mudrosti. Kružni tok treba posmatrati kao kružno savijeni put sa jednom, dve ili tri trake. Kao što iz leve trake ne treba da skreneš u ulicu desno bez prestrojavanja, tako i iz najbližeg kruga centru ne treba da skrećeš u desni odvojak iz kružnog toka – bez prestrojavanja!! Onaj ko se nalazi u traci najbližij centru kružnog toka nema nikakvu prednost u odnosu na onoga ko je u najudaljenijoj traci od centra – Naprotiv!!

    • Aleksa

      Ovo je jedini pravilan odgovor, sve ostalo je ne znanje.

  • Anonimni

    Molim autora da trazi pare nazad za polaganje vozackog… kruzni tok je kao i svaka druga raskrsnica… a pravila su desne strane (osim za sinska vozila), vertikalna i horizontalna signalizacija, semafor i na kraju policijski sluzbenik…

  • Mikelis

    Prvo i osnovno se ne kaže žmigavac već pokazivač pravca ili migavac.

  • Anonimni

    Ako bilo ko od ovih sto komentarisu ima vozacku dozvolu onda je pravo cudo da saobracajnih nezgoda nema daleko vise.

  • Slavica

    Muškarci i „njihova pravila vožnje“ …. zato i jeste takav haos, jer „svaki ima po nekog keca u rukavu“ za vožnju….kao moja tata kada igramo remi…

    • Anonimni

      Bolje pucaj sebi u glavu, pametnije ti je, više se „nezgoda“ dešava zbog degena poput tebe i tebi sličnima. Čudi me ako imaš vozačku, što se i ne bi reklo, jer ni gramatiku ni padeže ne znaš.

    • Anonimni

      Odakle tebi tolika mržnja prema muškarcima? Zašto ćeš i ostati igrati remi samo sa ocem.

  • Anonimni

    Kad je vozilo u kruzno toku tad se gleda levasrana ali kad oba vozila nailaze na kruznu tok prednist ima vozilo s desne strane! Nigde u zakonu ne postoji ,,zakon leve atrasne,,!Vozaci bi na sam ulazak u kruzni tok trebali da smanje brzinu i pogledaju i levo ,da li vec neko nije na kruznom toku( jer taj je u prvenstvu) a onda i desno ,da li je neko u isto vreme s njima na prikljucku u tok,taj desno ima prednost

    • Anonimni

      Ne savetuj ljude molim te 😄

  • Anonimni

    Po čemu bi neko uključio žmigavac a vozi pravac:(

  • M3

    Iideš desno u kružni tok ulaziš i daješ levi migavac bezveze ko je to napisao. Onaj ko ide najvećim krugom taj ima prednost, desna strana. Bilo i biće.

  • Miroslav

    Vujke je u pravu, pravilo desne strane uvek važi. E sad što u 99% slučajeva pri ulasku u kružni tok stoji tzv. „obrnuti trougao“, onda vozila u toku imaju prednost. Ima i kružnih tokova bez znaka, e onda je haos, ljudska navika je čudo.

  • V.A.Lucky

    Ne sećam se,ali znam da se ne može ići više od 5(pet)krugova!

  • Novica

    Postoje kruzni tokovi gde pri ulasku u kruzni tok imate prednost ,mislim da je takav u Knjazevcu. U zakonu ne pise da je levi (z)migavac obavezan a po meni nije lose ukljuciti ga.

  • Novica

    Postoje kruzni tokovi gde pri ulasku u kruzni tok imate predmost,mislim da je takav u Knjazevcu. Nigde u zakonu ne pise da treba pri ulasku u kruzni tok dati levi (ž)migavac a po meni niĵe lose.

  • Vujke

    Kakav bre levi migavac,tek bi onda nastalo sranje i karambol i pojasnite ljudima zašto nemaju prvenstvo prolaza u odnosu na vozila u kružnim toku,pojasnite da prvenstvo desne strane nikada ne prestaje!!!

  • Anonimni

    Ko je pisa članak,veze nema,čisto lupetanje. Kakav migavac prilikom ulaska,kome,zašto,koji zakon to propisuje?! Migavac je obavezan prilikom izlaska iz kružnog toka,kao i prilikom izlaska iz raskrsnice.

  • Anonimni

    Migavac. Ne žmigavac. Mi namigujemo. Ne nažmigujemo.

  • Anonimni

    Potpuno je milan u pravu

  • Milan Radenković

    Pri ulasku u kružni tok nije obavezno uključiti bilo koji žmigavac jer je jasno da ulazite u kružni to, dok je pri izlasku naravno obavezno. Mogu da potpišem moju tvrdnju jer sam na žalost morao da polažem vožnju osim u Srbiji pre 25 godina, tako i u Kanadi i poslednji put u Švajcarskoj pre 6 godina. A morao sam da polažem u ovim državama vožnju jer oni ne priznaju srpsku dozvolu. Prijatno

    • Petar

      Nemojte ljude da učite pogrešno, za kružni tok važe ista pravila kao za bilo koju raskrsnicu. Ako ima saobraćajnih znakova (što je u Srbiji po pravilu slučaj) važe znaci, ako nema, važi pravilo prvenstva desne strane i to je to. Ovi „s leva“ nemaju prednost zato što je krizni tok već zato što ovaj što ulazi ima trougao ili stop! Ako nema znaka (kao često u Grčkoj) u prednosti je ovaj što tek ulazi. Da zaključimo, gledajte u znake!