Toyota Auris HSD

Tojota (Toyota) je uverena da je hibridna tehnologija budućnost alternativnih pogona pa će u idućih deset godina lansirati hibridne verzije svih modela u ponudi. Početkom juna na tržištu se pojavio Auris HSD, prvi u nizu tih ekoloških automobila. Japanski kompakt koristi isti Hybrid Synergy Drive sistem koji je već dokazan u aktuelnom modelu Toyota Prius, pa ne čudi da je s prosečnom potrošnjom od 3,8 litra na 100 km i emisijom ugljen-dioksida (CO2) od 89 g/km najzeleniji model u klasi.
Ovim zavidnim podacima doprinose i za 5 mm sniženo vešanje, koje je dorađeno kako bi se nadoknadila nešto veća masa, aerodinamične izmene na karoseriji, aerofelne s gumama malog otpora podlozi, kao i drugačiji servoupravljač. Toyota Auris HSD u vožnji je veoma sličan najprodavanijem svetskom hibridu. Kombinovana snaga benzinskog motora i elektromotora od 136 KS omogućuje sasvim pristojne performanse, ali zbog CVT menjača motor je previše bučan prilikom dinamičnije vožnje, pa vozaču a i putnicima više odgovara laganija vožnja, za kakvu je ovaj model i stvoren.
Uz uobičajeni način vožnje hibridni sistem omogućuje i tri alternative – Eco, Power i Ev. Eco papučicu gasa čini manje osetljivom, a aktivira i štedljiviji rad klima-uređaja, dok Power znatno poboljšava reakciju na gas i zbog toga ostavlja utisak boljih ubrzanja. Pritiskom na Ev vozi se isključivo na struju, ali samo do 50 km/h, odnosno do 2 km. Takva vožnja u početku zahteva dosta koncentracije, jer svaki snažniji pritisak gasa uključuje i benzinski motor. Štedljivu vožnju olakšava svojevrsni eko monitor kojim je zamenjen uobičajeni obrtomer, a prikazuje kada Auris najmanje troši, kada se koristi najviše snage i kada se pune baterije.
Hibridni Toyota Auris koristi provereni Hybrid Synergy Drive, koji čine 1,8-litarski benzinac, elektromotor, snažna hibridna baterija i CVT menjač. Kombinovana snaga ova dva motora je 136 KS, koji se prenose na prednje točkove. Baterija se puni kad god automobil koči ili usporava, a njeno punjenje može se donekle ubrzati funkcijom koja ubrzava kočenje benzinskim motorom. Toyota Auris HSD u kombinovanom režimu rada u proseku troši 3,8 litara benzina na 100 km i emituje 89 g CO2 po kilometru, što su najbolje vrednosti u kompaktnoj klasi. Početna cena modela Toyota Auris HSD je 24.000 evra, koliko košta Toyota Auris HSD sa paketom opreme Luna.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

aurisbaterijabaterijecvtecoevhibridhsdhybrid synergy drivepowerprijustojota
Komentari (0)
Dodaj komentar