Toyota Camry u Rusiji

Jedno od najpopularnijih „Tojotinih“ vozila iz kategorije sedana, posebno u Americi, jeste Camry. Nov korak u proširenju svoje proizvodnje na tržištu velikih razmera Toyota je napravila otvarajući novu fabriku za proizvodnju ove serije u Rusiji. Fabrika se nalazi u Sankt Peterburgu, a s radom je otpočela krajem decembra prošle godine.
Izgradnja ove fabrike otpočela je 2005. godine, a na tome je radio tim sastavljen od japanskih i ruskih stručnjaka. Upravo prema zacrtanom planu, fabrika je otpočela s radom krajem 2007. godine. U čast otvaranja nove fabrike priređena je svečana ceremonija, kojoj su prisustvovali mnogi ruski i japanski zvaničnici, pa je čak i predsednik Rusije, Vladimir Putin (kao počasni gost), obišao fabriku. Takođe, u čast njenog puštanja u rad, tri Camry automobila poklonjena su gradu u kome se fabrika nalazi – Sankt Peterburgu.
Ukupna ulaganja u otvaranje nove fabrike iznose oko pet milijardi rubalja, što je oko 200 miliona američkih dolara. Oficijelni naziv fabrike je TMMR (Toyota Motor Manufacturing Russia). Početni kapacitet fabrike je 50.000 vozila godišnje, ali će se u prvoj godini proizvesti 20.000. U bliskoj budućnosti svakako se očekuje znatno povećanje kapaciteta, s obzirom na činjenicu da je fabrika smeštena na ogromnom prostoru površine 224 hektara i da postoje vrlo realne mogućnosti njenog daljeg proširenja.
U fabrici će se proizvoditi trenutno aktuelni Camry modeli, od kojih je najaktuelniji Camry 2008. To je sedan s petoro vrata i pet sedišta, s dimenzijama 4,8 x 1,82 x 1,47 metara. Proizvodi se u nekoliko varijanti, s pogonom 4-cilindričnim DOHC agregatom zapremine 2,4 litra i sa 158 konjskih snaga. Postoji i varijanta hibridnog pogona sa 187 konjskih snaga. Transmisija je petobrzinska, manuelna ili automatska. Vozilo se odlikuje inovativnim dizajnom, komforom i ekonomičnošću. Unutrašnjost je opremljena audio-video sistemom s Bluetooth priključkom, MP3 plejerom, Smart Key sistemom i glasovnom navigacijom, a cene raznih varijanti vozila kreću se od 18.500 do 25.000 dolara.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

automobilicamryfabrika rusijatojota
Komentari (0)
Dodaj komentar