Toyota iQ – minimalizam na delu

Koliko vam je puta palo na pamet da u gradskoj gužvi iznervirani stanete nasred ulice, izgurate obližnji kontejner i na njegovo mesto parkirate svoj automobil? Ne ulazeći u to da li biste zaista to i uradili i kako bi na to reagovala policija, verujemo da vam je mnogima to i palo na pamet. Grad je košnica u kojoj se ne isplati nikakva megalomanija. Što veći auto, to više svakodnevnog živciranja. Tojota (Toyota) nam zato nudi automobil kraći od tri metra, vozilo u kojem birate da li ćete prtljažnik ili drugi red sedišta, automobilčić s minimalističkim klima-uređajem i rezervoarom (31 litara), čiji je krug okretanja neverovatnih 7,8 metara.
Zove se Toyota iQ i na prvi pogled pre deluje kao malo veća igračka nego manji automobil. Ipak, ovaj model je daleko od igračke. On predstavlja vrhunac japanske tehnologije u potrazi za radikalnim rešenjem za gradske gužve i nestašicu parkinga, automobil u kojem svaki centimetar ima svrhu. Simpatični Toyota iQ kraći je od tri metra, ali nije ni uzan ni nizak. Kockast izgled ima svrhu, jer u njemu ima dovoljno širine i visine. Kada ne biste znali kakav je spolja, iznutra biste dobili utisak većeg vozila. Sve dok ne zabacite glavu da ga parkirate i skoro nosom ne udarite u zadnje staklo. Mesta, naime, napred ima sasvim dovoljno za prijatnu vožnju, ali ako nekoga strpate na dva pomoćna sedišta u zadnjem redu, onda vam ne ostaje skoro nikakav prtljažnik, jer te dve osobe praktično sede u njemu. Ako spustite ta dva sedišta da stavite cegere iz šopinga, onda se na raspolaganju dobije prilično dobrih 242 litara prostora, ali mesta nazad više nema.
Međutim, treba imati na umu da ovaj model nije napravljen da bi prevozio pet osoba. Dve osobe koje bi trebalo da ga koriste biće veoma zadovoljne, tim pre što se na običnom putu mogu okrenuti, praktično, bez vožnje unatrag. Unutra je, naime, veoma prijatno. Sofisticiranost dobija na težini čim ugledate futurističku sjajnu trouglastu centralnu konzolu na čijem vrhu se nalazi mali ekran, a ispod njega ulaz za CD. Komanda za izbacivanje CD-a jedina je na tom trokuglu, a ostale za muziku pronaći ćete na levom kraju volana. Ispod se nalaze komande za klima-uređaj. Iza malog i kožom presvučenog volana nalazi se komandna tabla podeljena na dva nejednaka dela. Levo je mali ekran s digitalnim pokazivačem stanja rezervoara, satom i putnim računarom, a desno je brzinometar s malim obrtomerom. Sedišta su posebno konstruisana. Vodilo se računa o prostoru, tanja su, ali daleko od toga da su neudobna, baš naprotiv. Njihovim pomeranjem lako je pronaći neophodan prostor.
Unutrašnjost je konstruisana tako da i vozač i suvozač imaju dovoljno prostora za noge, s tim što suvozač nema pregradu. Bilo bi suvišno i očekivati je s obzirom na to pod koliko malu haubu je trebalo postaviti motor. Umesto njega, na rapolaganju je torbica na "čičak" koja se može izneti iz vozila. Model Toyota iQ pogoni ekonomičan i za ovu veličinu dovoljan trocilindrični 1,0-litarski benzinski agregat, dobitnik nagrade za motor godine zapremine od 1,0 litara. Agregat je napravljen genijalno, jer zauzima veoma malo prostora. Motor ima snagu od 68 KS, što je sasvim dovoljno za normalne zahteve.
Ono što treba posebno istaći jeste to da je potrošnja svedena na minimum, po katalogu na prosečnih 4,3 litara na 100 km, zahvaljujući i motoru koji dozvoljava rad na veoma niskom broju obrtaja. Naime, indikator za promenu brzine odvede vas u petu već pri brzini od 50 km/h. Ovako mali i naizgled bespomoćan, Toyota iQ je na EuroNCAP testu dobio maksimalnih pet zvezdica, što je potvrda truda Japanaca da naprave zaista dobar mini-automobil. Na tržištu se najviše nudi u benzinskoj varijanti, ali sa dve verzije agregata. Pored 1,0-litarskog, dostupan je još 1,33-litarski od 99 KS. Za razliku od ostalih Tojotinih modela, oprema kod modela iQ ima zanimljiva imena: iQ, iQ2 i iQ3.
Cena kreće od 13.900 evra za 1,0-litarski model sa dva sedišta, a zaustavlja se na 17.900 evra, koliko košta 1,33-litarski s najbogatijim paketom opreme. U ponudi su i tri dodatna paketa opreme: Style, Sport i Cockpit. Serijska oprema modela iQ sadrži između ostalog ABS, BA (pomoć pri kočenju), EBD (elektronsku raspodelu sile kočenja), TRC (kontrola proklizavanja pogonskih točkova), VSC+ (nadzor stabilnosti), elektronski prekid dovoda goriva i povlačenje papučica pri sudaru, WIL sistem za zaštitu od trzaja pri sudaru, a ima čak i vazdušnu zavesu na zadnjem staklu, prvu ikada u auto-industriji, kako bi u slučajevima udara odnazad putnici u "prtljažniku" prošli sa što manje povreda.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

automobiligradgradski automobilguzvaiqparkingšopingtojotatoyota iq
Komentari (0)
Dodaj komentar