Toyota RAV4 2.0 Valvematic Urban Edition – verzija za grad

Koja je tajna uspeha SUV klase? Robustan izgled, prostranost i praktičnost, povišena pozicija za upravljačem i lako savladavanje ivičnjaka u gradu. To su najčešći odgovori ponosnih vlasnika ove klase automobila. Pri tome skoro nikome nije bitno da li auto ima pogon na sve točkove. Jasno, odustajanje od 4×4 pogona nudi mogućnost za spuštanje cene i proširivanje potencijalnog kruga kupaca.
Na tom tragu je i Toyota RAV4 Urban Edition. Nudi samo pogon na prednje točkove i zato mu je cena povoljnija za krajnjeg kupca. Za nekog ko automobil uglavnom koristi po čvrstim putevima, pa i ne preterano zahtevnom makadamu, realno je da je samo pogon na prednje točkove sasvim dovoljan. Međutim, tako se ionako koriste skoro svi automobili, pa se postavlja pitanje koja je razlika u poređenju s "punokrvnim" modelom sa 4×4 pogonom?
Dok je podloga dobra, Toyota RAV4 Urban Edition se dobro ponaša i nema nikakvih razloga da žalite za pogonom na zadnjoj osovini. U stvari, manje tereta i manje inercije u pogonskom sklopu samo otkrivaju koliko je dobar dvolitarski benzinac koji pokreće ovaj automobil. On se sjajno nosi s Tojotinim SUV-om i jednostavno briljira snagom, ponašanjem i niskom potrošnjom goriva. Nažalost, utisak se menja s prvom kišom.
Tada Toyota RAV4 Urban Edition pokazuje slabosti u prenosu snage na podlogu, pa se čak i u trećem stepenu prenosa pogonski točkovi ponekad vrte u prazno. Stvar donekle popravlja VSC sistem za kontrolu zanošenja i trakcije, koji odmah oduzima snagu motora i selektivnim kočenjem zaustavlja rasipanje snage u prazno, ali ne može da sakrije probleme od kojih boluje ovaj automobil. Ako ovo zanemarimo, pred nama je Toyota RAV4 kao i svaki drugi. Prostran, besprekorno izrađen i praktičan. Odricanje od tehnike isplaćuje se pri pogledu na cenu ovog automobila – 4×2 Toyota RAV4 košta oko 25.000 evra. U poređenju sa 4×4 verzijom štedite nešto oko 6.000 evra. Cena je niža, ali su i sposobnosti manje. Sve je prema željama i mogućnostima potencijalnih kupaca.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

4x4automobiligradgradska vožnjakolamakadamprednji točkovirav4suvtojota
Komentari (0)
Dodaj komentar