Toyota Urban Cruiser: 4×4 za grad

Toyota, koju su često kritikovali zbog preterane ozbiljnosti, ovog puta se potrudila i odlučila da nevernim tomama pokaže koliko zaista ima duha i inventivnosti. Posle predstavljanja ultrakompaktnog modela Toyota IQ, došao je red i na Toyota Urban Cruiser. Urban Cruiser je svojevrsni crossover, prevashodno namenjen mladim ljudima kojima treba urbano gradsko vozilo manje od Toyota RAV 4, ali ipak veće od Toyota Yaris-a. Automobil je građen na prilagođenoj platformi Yaris-a, ali pored pogona na prednje točkove, dolazi i s integralnim pogonom na sva četiri točka.
Toyota Urban Cruiser pogone dva motora – 1,33-litarski Dual VVT benzinski agregat s varijabilnim radom ventila koji razvija 101 KS i 132 Nm obrtnog momenta. Opremljen Tojotinom tehnologijom Optimal Drive, odnosno sistemom Stop & Start, s ovim motorom Tojotin Urban Cruiser prevaljuje stotinu kilometara u kombinovanom ciklusu uz potrošnju od samo pet i po litara. Još impresivniji rezultat postiže 1,4-litarski dizel agregat sa common-rail tehnologijom direktnog ubrizgavanja goriva pri pritisku od 1.600 bara; 90 KS i 260 Nm obrtnog momenta u području od 1.800 do 2.800 obrtaja u minutu i pomenuta tehnologija Optimal Drive garantuju mu status trenutno najekonomičnijeg automobila na tržištu s pogonom na sva četiri točka, 4,9 litara na 100 kilometara i 130 grama CO2 po kilometru.
U Tojoti su znatnu pažnju posvetili kako pasivnoj, tako i aktivnoj sigurnosti. Tako Toyota Urban Cruiser dolazi sa sedam vazdušnih jastuka, ABS-om, sistemom elektronske raspodele sile kočenja (EBD), sistemom pomoći pri kočenju (BA), sistemom kontrole proklizavanja (TRC) i sistemom kontrole stabilnosti vozila (VSC).
Toyota Urban Cruiser dugačak je 3.930, širok 1.725 i visok 1.525 mm, a zahvaljujući prilično velikom međuosovinskom rastojanju od 2.460 mm, nudi udoban smeštaj za petoro putnika. Osnovni model s benzinskim agregatom od 1,33 litara i pogonom na prednje točkove koštaće vas oko 18.500 evra, dok najprestižniji model koji pogoni dizel agregat s integralnim pogonom na sva četiri točka i paketom opremom Executive košta oko 23.000 evra.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

4x4automobiltoyotaurban cruiser
Komentari (0)
Dodaj komentar