U godini Fiat-a

Godina 2008. definitivno se može nazvati godinom poznatog italijanskog proizvođača, s obzirom na brojne nagrade i priznanja koja su pokupili njegovi modeli za 2008. godinu, a koji su startovali u toku 2007. Nakon Fiat-a 500 (najboljeg evropskog automobila za 2008. godinu) i Fiat-a Grande Punto (koji je dobio desetak nagrada i priznanja na Južnoameričkom kontinentu), evo još jednog Fiat-ovog „naj“ modela. To je Fiat Linea.
Fiat Linea je nedavno proglašen za najbolji automobil na prostoru 15 zemalja koje se smatraju njegovim potencijalnim tržištem. Te zemlje su Srbija, Hrvatska, Slovenija, Makedonija, Rumunija, Bugarska, Mađarska, Poljska, Češka, Slovačka, Rusija, Ukrajina, Grčka, Kipar i Turska. Nagrada nosi naziv „Autobest 2008“, a dodelio ju je žiri od 15 novinara iz navedenih zemalja. Svečano uručenje nagrade biće priređeno početkom februara 2008. godine u Turskoj, u Istambulu.
Po propozicijama, pri dodeli nagrade žiri se rukovodio pre svega odnosom između kvaliteta i cene vozila, ali je ocenjivano ukupno 13 parametara (među njima, pored pomenutog „best buy“ kriterijuma, posmatrani su dizajn, komfor, ekonomičnost i vozne osobine). Svaki član žirija imao je na raspolaganju ukupno 240 poena, koje je trebalo da raspodeli na pet vozila plasiranih u finale izbora. Sva vozila pripadaju takozvanom C segmentu. Po odluci žirija, redosled je bio sledeći: Fiat Linea (880 poena), Kia Ceed (784), Mazda 2 (705), Skoda Fabia (679) i Toyota Auris (583).
Fiat Linea se proizvodi u Turskoj, u fabrici Bursa. Vozilo je dizajnirano u proverenom Fiat-ovom centru za dizajn – Fiat Style Centre, a prodaje se na tržištima brojnih evropskih zemalja, kao i u mnogim zemljama izvan Evrope. Za sledeću godinu planira se njegov nastup i na mnogim tržištima izvan Evrope (u Brazilu, Kini, Indiji, Rusiji). Inače, to je elegantno, dinamično vozilo s četvoro vrata, s dimenzijama 4,56 x 1,73 x 1,5 metara, međuosovinskim rastojanjem 2,6 metara i zapreminom prtljažnika od 500 litara.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

autobest 2008automobilifiatlinea
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Anđelko Ćirković

    Sad mi nije jasno dali je ovo Fordov ili Fiatov model?