Upotreba klima-uređaja u zimskom periodu

Klima-uređaj se smatra idealnim rešenjem za vreme nesnosnih letnjih vrućina, kada smanjuje toplotu u unutrašnjosti putničke kabine, međutim, ovaj izum moderne industrije ima i brojne prednosti u jesenjem režimu rada, kada može znatno da pomogne u smanjivanju zamagljenosti stakala, što je redovan i opasan pratilac vlažnih i hladnijih vremenskih prilika.
U borbi sa zamagljenim staklima najbolje pomaže ili uključivanje grejanja ili otvaranje prozora. Međutim, u praksi je primetno da obe metode mogu biti potpuno neefikasne, pa se pristupa staroj dobroj krpi. Malo je poznato da klima-uređaj mnogo efikasnije sprečava zamagljivanje stakala, i to ne samo kada greje nego i u kombinaciji grejanja i hlađenja, to jest u srednjem režimu rada.
Mnogi vozači neopravdano izbegavaju korišćenje klima-uređaja u jesen i zimu, pa time prouzrokuju njegov kvar. Naime, uređaj bi trebalo povremeno uključivati, kako bi se podmazale njegove vitalne komponente, kao što je to, na primer, kompresor. Zato, čak i ako vam ne treba klima, uključite je svakih nekoliko dana na nekoliko minuta.
Predrasude kao što je ona da pri niskim temperaturama može doći do smrzavanja kompresora i instalacije su neosnovane, jer je sistem opremljen blokadom koja gasi kompresor ako nema strujanja unutar sistema zbog zamrznutosti. Ipak, ako je temperatura niža od pet stepeni Celzijusa, ne uključujte klima-uređaj u vožnji, jer strujanje spoljnog hladnog vazduha pri visokim brzinama može zamrznuti sistem. U tom slučaju klima-uređaj uključujte kada automobil stoji. Klima-uređaj definitivno ima svojih prednosti i kada temperature nisu letnje, samo ga treba koristiti s pažnjom.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

automobiliklima uredjajzimski period
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Milan Danilović

    Za mene je ovo vrlo koristan i poučan članak, jer se poslednja dva meseca bavim istovetnim problemom na svom Puntu, model E-3(64R-00C917/18), 44 kw, 1242, fabrički ugrađen, manuelni klima uređaj, godina proizvodnje septembar 1999. Magljenje stakala, posebno na haubi, počinje uvek kada uključim grejanje na bilo koji stepen. Sledio sam isti savet koji ste vi ovih dana objavili. Kombinacija sa klima uređajem koju sada koristim je dosta uspešna, posebno kada je maksimalna ventilacija i grejanje. Međutim , tu počinju drugi problemi. Klima uređaj za hlađenje ne može biti uključen stalno, recimo preko 5 minuta i kada se isključi, za par minuta počinju isti problemi koji smanjuju vidljivost i bezbednost vožnje, naročito noću. Onda ja uključim maksimalno grejanje i ventilaciju, stakla su suva, ali je unutra kao u sauni. I sve tako u krug.Majstori, specijalisti baš za klima uređaje, savetovali su mi da promenim grejač klima uređaja i definitivno rešim taj problem, ali ja u to nisam uveren, mislim da je posredi fabrička greška. Molim vas da mi pomognete stručnim savetom. S poštovanjem.