Volkswagen Jetta

Folksvagen (Volkswagen) je u Njujorku predstavio šestu generaciju modela Volkswagen Jetta. Mesto prezentacije nije izabrano slučajno, jer je to tradicionalno najpopularniji nemački model na severnoameričkom tržištu. Zadnji deo automobila skrojen je u stilu modela Audi A4, što je mudar strateški potez, jer osigurava atraktivniji stil i veći ugled. Sakriva prtljažnik od čak 510 litara, što je bio i osnovni razlog za produženje karoserije. Zanimljivo, to je za 30 litara više nego kod modela A4, ali za 50 manje nego u modelu Škoda Octavia, koja ima najprostraniji prtljažnik u svojoj klasi. Zadržana je širina "šestice" od 178 cm, ali je visina smanjena sa 148 na 145 cm. To osigurava elegantniju siluetu i bolju aerodinamiku, što pokazuje i koeficijent otpora vazduhu od 0,28 (poboljšava performanse i smanjuje potrošnju goriva).
U paleti motora su četiri benzinca i dva dizelaša i svi su s direktnim ubrizgavanjem goriva i turbopunjačem. Osnovni benzinac 1.2 TSI jedini ima osam ventila, a razvija 105 KS i 175 Nm i osigurava brzinu od 200 km/h uz ubrzanje do stotke za 11 sekundi, uz prosečnu potrošnju od 5,3 litara. Slede 1.4 TSI sa 122 i 160 KS (s turbopunjačem i kompresorom), a na vrhu je 2.0 TSI sa 200 KS. Pored tržišno najzanimljivijeg turbodizelaša – 1.6 TDI sa 105 KS, u ponudi će biti i 2.0 TDI sa 140 KS.
Velika pažnja posvećena je kvalitetu materijala, preciznosti izrade i prigušenju buke. To će osigurati lepšu i prijatniju vožnju. Dizajn unutrašnjosti je mešavina stila modela Golf i Passat, pa će i po svemu ostalom nova Jetta biti pozicionirana između ta dva najvažnija modela iz Volfsburga. Kupci će moći da biraju nivoe opremljenosti Trendline, Comfortline i Highline, a već osnovni paket opreme uključivaće sve bitne elemente sigurnosti i komfora, šest vazdušnih jastuka, ESP, radio/CD/MP3, električni paket.
Pored manuelnih menjača sa pet i šest stepeni prenosa, moći će da se doplati za automatski DCG s dvostrukim kvačilom i šest ili sedam stepeni prenosa. To osigurava uverljive vozne karakteristike sa svim motorima. Apsolutni prioritet prilikom razvoja ovog modela bila je sigurnost (aktivna i pasivna), pa će nova Jetta sigurno osvojiti maksimalnih pet zvezdica po Euro-NCAP testu. Za proteklih 31 godinu prodato je ukupno 9,6 miliona modela Jetta svih serija (više od pola na severnoameričkom tržištu), a novi model će sigurno nastaviti ovaj uspešan niz. Prodaja počinje najpre na tržištima SAD i Kanade, a prvi primerci na našem tržištu očekuju se na jesen.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

a4amerikaaudigolfjettanjujorkoktavijapassatšesta generacijaskodavolkswagen
Komentari (0)
Dodaj komentar