Volkswagen Polo: peta generacija

Novi Volkswagen Polo, koji je od svoje premijere 1975. godine zabeležio prodaju od oko 10,6 miliona primeraka, danas je moderan kosmopolitski automobil, s mišićavijim i znatno više sportskim izgledom u odnosu na svoje prethodnike. Širi je 30 mm, duži 54 mm, a lakši za 7,5 odsto, što automatski donosi više prostora unutra. Dizajn se oslanja na nove modele Golf-a i Scirocco-a, a u Folksvagenu ga opisuju epitetima "čist" i "jednostavan", kakav u stvari i jeste.
Ipak, i pored toga što se na prvi pogled ne bi moglo reći da je revolucionaran, Polo donosi novu dimenziju kvaliteta u supermini klasi. Tome u prilog ide pet novih motora (TSI i TDI), smanjenje potrošnje za oko 20 odsto (1,2-litarski od 105 KS, troši samo 5,5 litara goriva), niža emisija štetnih gasova (129 g/km CO2), kao i bogata standardna oprema. U serijskoj opremi su pomoć pri kretanju uzbrdo, ESP, dnevna svetla, filteri za prašinu i polen i još dosta opcija koje smo do sada uglavnom videli samo u bogatijim paketima. Prvi put u Polo-u će se naći i novi 7-stepeni DSG menjač. Dakle, Polo na tržište dolazi s prilično jakim argumentima.
Unutrašnjost se može opisati istim rečima kao i spoljašnji izgled: bez previše eksperimentisanja, ali potpuno logično. Centralna konzola podseća na prethodni model, ali je redizajnirana. Za vozače je bitno to da se upravljač i menjač ponašaju idealno u vožnji, s tim što određene zamerke idu na to što je menjač pozicioniran prenisko pa, ako želite da stavite ruku na naslon, neće vam baš biti pogodno za vožnju. Kada je reč o sigurnosti, Polo se neće zadovoljiti s ništa manje od pet zvezdica na EuroNCAP-u, sa željom da postane jedno od najsigurnijih vozila u klasi. Uz Polo će biti ponuđeno sedam motora, od čega četiri benzinska i tri dizel agregata. Među njima, pet je potpuno novih, a tri će biti u opciji s inovativnim 7-stepenim DSG menjačem.
Benzinski motori su 1,2-litarski od 60 i 70 konjskih snaga, 1,4-litarski od 85 i 1,2 TSI od 105 KS. Svi dizelski su 1,6-litarski, od 75, 90 i 105 KS. Kada je reč o opremi, na globalnom nivou pripremljena su tri paketa – Trendline, Comfortline i Highline. U Nemačkoj, cena 1,2-litarskog modela od 60 KS i paketom opreme Trendline kreće od 12.150 evra. Inače, zajedno s novim Polo-om, Folksvagen je predstavio i koncept Polo BlueMotion, koji bi na tržištu trebalo da se pojavi 2010. godine. Ovaj model s 1,2-litarskim turbo dizel agregatom sa 75 KS trebalo bi da troši samo 3,3 litra goriva, uz emisiju CO2 od samo 87 g/km, u čemu će mu pomagati start/stop sistem, koji se uspešno dokazuje u Tojotinim modelima.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Darko Minić

    Izgleda sjajno. Rado bih ga posedovao.