Volkswagen Touareg V6 – druga generacija

Vizuelno, druga generacija Volkswagen Touareg-a veoma liči na prvu, onu koja je predstavljena pre osam godina, s tim što je prilagođenija vremenu. Izdaleka, neko bi se možda prevario i pomislio da je to prva generacija, ali izbliza je uočljivo da je model dobio lice po uzoru na nove modele "poloa" i "golfa". Kada uđete u vozilo, čeka vas vrlo prostrana, klasična Folksvagenova otmena i udobna unutrašnjost. Bogatstvo prikazanog modela nudi zaista mnoštvo raznoraznih đakonija. Motor se pokreće umetanjem i okretanjem neobičnog ključa u još neobičnijoj bravi. Kada krenete, primetićete da se automatska parking kočnica otpustila i da ste već u osmoj brzini novog automatika, pionirskog s osam stepeni prenosa kada je reč o SUV vozilima.
Pored automatske parking kočnice, praktično je aktivirati i Auto Hold dugme, koje će vas držati zakovanog za put dok stojite bez obzira na to na kakvoj ste nizbrdici ili uzbrdici. Sjajna stvarčica, naročito za one koji ne znaju da voze. Pogled na instrument tablu ne donosi veća iznenađenja. Klasičan Folksvagen nove generacije, s dva široko postavljena kruga (obrtomer i brzinometar) i širokim displejem koji vas obaveštava o svemu. Masivni volan naoružan je komandama s obe strane. Prikazani model opremljen je i novim radio navigacionim sistemom RNS 850 s trodimenzionalnim prikazom objekata i memorijom od 40 GB koji prepoznaje ulice. Treba reći i to da je displej na vrhu konzole osetljiv na dodir. Udobnost, baš prema očekivanjima.
Volkswagen Touareg V6 pokreće 3,0-litarski V6 motor nove generacije sa snagom od 239 KS, čije performanse ostavljaju bez daha. Ono što treba dobro da savladate jeste kontrola papučice gasa, jer kada se stisne do kraja, sledi katapultiranje praćeno negodovanjem putnika s osetljivijim želucima. S obrtnim momentom od čak 500 Nm, "tuareg" s pogonom na sve točkove melje sve pred sobom, a s lakoćom proždire i najteže uzbrdice. Potrošnja, ako ona uopšte zanima vlasnika automobila čija je cena ovolika, u granicama je normalnog kada je reč o ovako velikom i potentnom modelu. "Tuareg" ne bi trebalo da bude samo šminka nego i off-road vozilo. Za prebacivanje u režim za vožnju po lošem terenu služi kružna komanda smeštena pored menjača. Kada krenete kroz šikare, primetićete da se automobil veoma dobro prilagodio lošim uslovima puta.
Ovaj "tuareg" je najinovativniji, a tome u prilog idu, recimo, najnovije generacije ABS-a, EBD-a, ASR-a za off-road vožnju, pomoć za spuštanje nizbrdicama, panoramski krov, četiri kamere koje posmatraju okolinu vozila (Area View), Adaptive Cruise Control, dok su u ponudi i opcije Lane Assistant, Side Assist. Ono što će vas začuditi jeste to što nema dugih svetala. E, ima, ali su uvek uključena. Tačnije, nema kratkih. Folksvagenov "tuareg" je prvi automobil na svetu s prilagodljivim dugim svetlima koja ne smetaju vozačima iz suprotnog pravca. Naime, "tuaregova" kamera prepoznaje njihova svetla, nakon čega se deo biksenonskog svetlosnog snopa koji ide ka vozaču iz suprotnog smera zatamni, dok ostatak zadržava isti intenzitet.
Ponuda motora za novi "tuareg" drugačija je od one u prethodnoj generaciji, jer se malo više polaže na dizel agregate, dok su najjači benzinski ukinuti. Dizel motore predstavljaju 3,0-litarski V6 sa 204 i 239, kao i 4,2-litarski V8 sa 340 KS. Od benzinaca, dostupan je samo 3,6-litarski FSI agregat sa 280 KS. Globalno, Folksvagenov "tuareg" dostupan je i u hibridnoj varijanti. Hibrid je opremljen benzinskim 3,0-litarskim V6 motorom sa 333 KS i elektromotorom od 38 kW. Cene se kreću od 44.700 do 67.500 evra, a variraju u zavisnosti od dodatne opreme.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

agregatauto holdautomobilibenzindizelfolksvagengolfnavigacijapolosuvterensko vozilotouaregtuaregvolkswagen
Komentari (0)
Dodaj komentar