Volkswagen Touran

Folksvagenov (Volkswagen) nastup na nedavno održanom AMI sajmu u Lajpcigu (10-18. aprila) u potpunosti je bio u znaku novog modela Touran. Modernizovani VW dizajn prati šest novih motora (od ukupno osam) i mnoštvo noviteta. Prvi put je svetskoj javnosti predstavljena novokoncipirana generacija ovog bestselera. Touran je najuspešnije nemačko kompaktno višenamensko vozilo (MPV), to jest pravi porodični automobil. Dosad je prodato 1,13 miliona primeraka. Novi model prati modernizovani Folksvagenov DNA dizajn. S tehničke strane, sistemi kao što su kontinuirano dugo svetlo (Dynamic Light Assist), koje je prvi put predstavljeno za van vozila, i "Park Assist 2.0" za skoro automatsko uzdužno i poprečno parkiranje ruše granice ove klase.
Čak šest novih benzinskih i dizel motora pokazuju put ka vrednostima potrošnje i izduvnih gasova koje su donedavno bile nezamislive za van vozila. Novitet za ovu klasu je inovativni osnovni motor, 1,2-litarski TSI s turbopunjačem i direktnim ubrizgavanjem, koji razvija 105 KS, a u proseku troši samo 6,4 litara goriva na 100 km. Treba reći da svih osam motora raspona snage od 90 do 170 KS otprilike imaju sličnu visoku efikasnost. U Touran-u je prvi put korišćen radionavigacioni sistem RNS 315 s ekranom osetljivim na dodir. Pored toga, na raspolaganju su opcioni detalji opreme, kao što su veliki panoramski krov, koji se može pomerati i podizati, kamere za vožnju unazad ili adaptivna regulacije donjeg dela vozila (DCC).
Plasiranje Touran-a na nemačko tržište počeće u avgustu, a na ostala tržišta stiže tokom jeseni ove godine. Očekivana osnovna cena iznosi oko 19.000 evra. Uz model Touran, Folksvagen je u Lajpcigu predstavio čak sedam noviteta, a to su Sharan, Touareg, Polo GTI, CrossPolo, CrossGolf, Amarok T5 4MOTION. Nikada pre toga posetioci sajma AMI nisu mogli odjednom da vide više Folksvagenovih modela nego što je to bio slučaj ove godine. U klasičnoj postavci za pet putnika prtljažnik ima čak 695 litara, uz nosivost od 660 kg. Preklapanjem ili potpunim vađenjem sedišta zapremina raste na 1.913, odnosno 1.989 litara. S druge strane, Touran bez problema može da preveze sedam putnika.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

amiautomobilidccdna dizajnfoksvagen touranlajpcigmpvnavigacijarns 315
Komentari (0)
Dodaj komentar