Vozači, da vas vidimo: Da li znate ko ima prednost na ovoj raskrsnici?

Na društvenim mrežama kruži slika saobraćajne simulacije koja dovodi u zabunu i iskusne vozače, a sudeći po komentarima, mišljenja o pravilnom postupku u datoj situaciji izrazito su podeljena, izazivajući na taj način pravu raspravu.

Dva vozila nalaze se na raskrsnici na kojoj postoje semafori i saobraćajni znaci. Postavlja se pitanje, ko ima prvenstvo prolaza – autobus koji skreće ulevo ili automobil koji ide pravo?

Hijerarhija saobraćajnih pravila utvrđena je na sledeći način: saobraćajac, vozila hitnih službi, semafor, saobraćajni znaci i opšta pravila o saobraćaju (npr. pravilo desne strane).

– Na slici, vidimo da je zeleno svetlo upaljeno za oba vozila. Sa strane automobila, vidimo obrnuti trougao koji označava da automobil nema prvenstvo prolaza, dok je ispred autobusa, naopako okrenut ka nama, romboidni znak koji može predstavljati samo znak za prednost u prolazu. Da stvar bude jasnija, ispred automobila je znak koji pokazuje koja traka ima prednost (četvrtasti znak ispod obrnutog trougla). Međutim, svi znaci su manje važni ukoliko je upaljen semafor, koji ima veću važnost – objasnio je instruktor auto-škole za Mondo.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

autoraskrsnicavožnja
Komentari (0)
Dodaj komentar