Vožnja motocikla – ili pokušaj samoubistva? (1)

Ima li bolje adrenalinske bombe za jednog mladića ili boljeg leka za krizu srednjih godina jednog muškarca od novog, novcatog motocikla? Postoji li uopšte jeftinije prevozno sredstvo koje će od svog vlasnika u kratkom roku napraviti mačo frajera praćenog zavidnim muškim i požudnim ženskim pogledima? Ne budite smešni, naravno da ne postoji. Ali, isto tako, ima li legalnijeg i prihvaćenijeg načina za samoubistvo od vožnje motocikla? Ako je verovati statistikama saobraćajne policije, nema.
Jedan od osnovnih problema je i taj što se vrlo malo radi na edukaciji vozača motocikala, posebno onih najmlađih. U međuvremenu, praksa pokazuje da mladi vozači obično prelaze sa slabašnih skutera i mopeda na žestoke sportske trkače. Desetak konjskih snaga i stotinak kilograma jednog prosečnog skutera teško se može uporediti sa 15 do 20 puta snažnijim sportskim motociklima, koji su neretko i pedesetak kilograma teži. Poređenja radi, za jednog prosečnog vozača automobila to je kao da iz Fijatove "pande" uskoči za upravljač nekog "ferarija". Naravno, nakon što dođe do nesreće, policija će vrlo rado upotrebiti standardnu formulu ograđivanja od odgovornosti, koja najčešće glasi da "vožnja nije bila prilagođena uslovima na putu". Koliko pri tom pomenuti put zadovoljava kriterijume sigurnosti sasvim je druga priča.
U nastavku donosimo savete kojih bi trebalo da se pridržavate ako želite da postignete zavidan motoristički staž.
Najveći problem vozača mopeda i motocikala leži u njihovoj nevidljivosti. Zbog povoljnog odnosa mase i snage, svi motocikli su vižljasti i brzi, u startu znatno brži od prosečnog automobila, pa kao takvi upravo teraju svoje vozače na jurnjavu od semafora do semafora. Ono što vozači popularnih skutera pri tom zanemaruju jeste njihova slaba uočljivost u saobraćaju. Vrlo jednostavno skrivanje po mrtvim uglovima vozila ispred, dok vozač skutera pokušava da nađe najbolji put za prolazak između dva automobila, retko se završava bez posledica. Preporuka je da se držite zacrtane putanje. Gledajte vozačeve retrovizore pa, ukoliko ste sigurni da vas vidi, započnite s manevrom preticanja. Dobar savet je i da uvek držite dovoljno odstojanje od ostalih vozila sa svih strana, posebno od vozila iza vas, pošto lagani motocikli često imaju znatno kraći zaustavni put nego masivni automobili.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

mopedmotociklopasnostvožnja
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Zoran N

    Ko je poslednji put stao na raskrsnici da propusti vozače motora? Vozači automobila ne haju ni za pešake, a kamoli za ostale učesnike u saobraćaju.