Vrata automobila uvek otvarajte desnom rukom – možete nekome spasiti život

Biciklisti i vozači skutera i motora na našim putevima nisu toliko česta pojava koliko u drugim evroskim zemljama, možda uglavnom zbog nepostojanja adekvatnih uslova za ove učesnike u saobraćaju.

Kako vozači automobila često ne obraćaju pažnju na pešake, bicikliste ili motorciskliste koji im dolaze s leve strane, dešava se da često budu udareni vratima automobila koja otvara nepažljivi vozač.

Zbog toga je jedan blog objasnio jednostavan pokret koji ne iziskuje nikakav napor, a kojim svi vozači ili putnici u automobilu mogu obratiti pažnju na bezbednost drugih učesnika u saobraćaju. Vrata uvek otvarajte desnom rukom.

Ako sedite na vozačevom mestu parkiranog automobila i želite da izađete, ne otvarajte vrata onom rukom koja je najbliža vratima (levom), kako to instiktivno činite. Umesto toga upotrebiti desnu ruku za otvaranje. Tim jednostavnim pokretom ćete ceo gornji deo tela zaokrenuti, i učiniti da vam pogled najpre bude uperen u retrovizor, a zatim i kroz prozor, na ulicu iza vas. Ako ste na suvozačkom mestu, vrata otvorite levom rukom.

Ovaj pokret može spasiti nekome i život.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

automobilibiciklistasaveti
Komentari (3)
Dodaj komentar
  • Toljo

    Sasa, sta ti to rece… Ako ne pazis na vrata kao vozac, moze ih pokupiti i drugo auto, a ne samo biciklista. Drugi auto ubije tebe i odbije vrata a ti ako ih otvoris ispred bicikliste, seces mu put i mozes ga ubiti. Kakvo provlacenjem ovde se govori o voznji u normalnim trakama.

  • sasa

    kad me ne bi kicma zezala. bolje edukujte bicikliste i skuterase da se ne provlace izmedju vozila .

    • vlada

      bravo sasa…motore vozim godinama…ima nas bahatih strasno…i treba da se edukujemo