Vrtoglavi skok troškova „dizelgejta“ – 25,1 mlrd evra

Nemačka automobilska kompanija Folksvagen (VW) izdvojila je dodatnih 2,5 milijardi evra za pokrivanje troškova skandala „dizelgejt“ u SAD, jer su se napori kompanije za povlačenje problematičnih automobila pokazali „složenijim“ od očekivanih.

„U trećem kvartalu, negativne vanredne stavke od oko 2,5 milijardi evra će ugroziti poslovne rezultate. Uzrok su povećana izdvajanja povezana sa programom otkupa i popravke 2,0-litarskih TDI vozila, koji je deo nagodbe sa američkim vlastima“, navodi se u saopštenju nemačkog automobilskog giganta, a prenosi agencija Frans pres.

Sa najnovijim izdvajanjima, ukupna suma koju je VW izdvojio za pokrivanje kazni i troškova povezanih sa skandalom oko manipulacija emisijama štetnih gasova, dostigla je 25,1 milijardu evra.

VW se prošle godine nagodio da će otkupiti ili popraviti gotovo pola miliona 2,0-litarskih dizel vozila u SAD koji su opremljeni spornim softverom za prikrivanje realne emisije štetnih gasova.

Posle objavljivanja najnovije vesti, akcije VW-a su u ranom trgovanju u Frankfurtu pale za 2,1 odsto na 135,45 evra, navodi AFP.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

folksvagen
Komentari (0)
Dodaj komentar