VW Sharan uspešno krije tajnu svog uspeha

Novi VW Sharan želi da svoje potencijalne kupce privuče pre svega novim mogućnostima iskorišćenja prostora i odlaganja stvari i sitnica. Gledano spolja, nova verzija ovog Mini-Van-a je, međutim, donela malo toga novog. Sa 52.000 prodatih vozila, prethodni VW Sharan je 1999. godine bio najprodavaniji Mini-Van u Nemačkoj. Zašto, to zapravo niko tačno ne zna. Jer, ne samo da su njegovi blizanci Ford Galaxy i Seat Alhambra, koji se proizvode u portugalskom gradu Palmela, znatno jeftiniji, već i konkurencija iz Francuske (Renault Espace, Peugeot 806, Citroen Evasion), Japana (Mazda MPV) ili SAD (Chrysler Voyager), ovoj prostranoj nemačkoj limuzini mogu da održe lekciju u pogledu varijabilnosti i efektivnijeg iskorišćenja prostora. Bar što se ovog zadnjeg tiče, VW je kod svog novog modela, koji je u opticaju od maja ove godine, malo napredovao.

Ipak, unutrašnjost novog Sharan-a krase novi dizajn i brojni novi detalji. Umesto ovalnih oblika, armaturnu tablu sada karakterišu prave linije, a srebrno uokvireni pokazivači na armaturnoj tabli su u mraku, kao i kod svih VW-modela, osvetljeni plavim svetlom. Konačno je ogromno brdo plastike, između vetrobrana i armaturne table, iskorišćeno za dve pregrade sa poklopcima za smeštanje sitnica. Uz to i u vratima postoje velike pregrade za odlaganje stvari. U svim verzijama se serijski dobija pet pojedinačnih sedišta, a uz doplatu od 1.010 DEM se mogu dobiti još dva dodatna. Za još 585 DEM, prednja sedišta uče da se okreću za 180 stepeni. Zapremina njegovog prtljažnika od 256 litara, svakako nije razlog, zbog koga se ovo vozilo naziva prostornom limuzinom, ali se vađenjem zadnjih sedišta ovaj prostor povećava na, već pažnje vrednih, 2610 litara.

Preko 60% svih delova je u novom Sharan-u pretrpelo modifikacije. Spolja se međutim mora pažljivo posmatrati, ne bi li razlike u odnosu na prethodnu generaciju postale uočljive. Napred sijaju, sada već standardni, farovi od potpuno prozirnog stakla. Maska hladnjaka je ostala u boji vozila. Na zadnjoj strani, jedna refleksiona površina povezuje svetla na levoj i desnoj strani. Osim toga je i zadnje staklo, radi bolje preglednosti, prošireno za nekoliko centimetara.

Novi VW Sharan po izboru pokreću tri benzinska motora od 115 KS, 150 KS i 204 KS, kao i dva turbodizela sa tzv. pumpa-brizgalica tehnikom od 90 KS i 115 KS. Za agilno, ali istovremeno štedljivo putovanje, nameće se jači od dva 1,9-litarskih TDI-motora. Sa svojim obrtnim momentom od 310 Nm već na 1900 o/min on i potpuno opterećen snažno vuče kroz svih šest stepena prenosa svog serijskog menjača i čini da se i pokoji benzinac postidi pred njim. U proseku se ovaj Sharan zadovoljava potrošnjom od 6,3 litara dizela. Ali pre nego što vozač sme da napuni gorivom ovaj štedljivi dizelaš, za TDI-model na sto prodavca mora da položi 52.400 DEM. To je okruglo 2.800 DEM više nego kod njegovog prethodnika, što znači da se i po ceni VW opet probija ka vrhu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar