Zašto je Jugo u Americi doživeo krah? (video)

Na današnji dan pre 34 godine počela je prodaja modela Jugo America koji je tokom osam godina prodat u čak 141.511 primeraka (ukupno ih je izvezeno 256.691), tako da se, uprkos današnjoj negativnoj reputaciji, to teško može nazvati potpunim promašajem.

Početkom 1980-ih američki je poslovni čovek Miro Kefurt došao na ideju o prodaji malog i ekonomičnog jugoslovenskog automobila na američkom tržištu.

Koncentrisao se na Kaliforniju i na sajmu u Los Anđelesu izložio Jugo, a tamo ga je vidieo mnogo poznatiji Malkolm Briklin i još tokom trajanja sajma našao se na letu za Beograd.

Briklinu, koji je u to vreme uvozio modele kultnih kompanija Bertone i Pininfarina u SAD, ideja modela Jugo činila se sigurnim dobitkom. Prilično savremen i privlačan mali gradski automobil prodavao se, za Amerikance, po vrlo povoljnoj ceni od 3.990 dolara.

Glavni problem se međutim zvao Hjundai Pony, jeftiniji i kvalitetniji korejski konkurent pristigao ubrzo nakon Juga u SAD. S druge je strane pak, u tadašnjoj SFRJ, proizvodnja za Ameriku značajno podigla kvalitet i opremljenost modela za domaće tržište, prenosi autoportal.hr.

Na automobilu za izvoz u SAD moralo je biti napravljeno oko 500 promena, od čega su profitirali i domaći kupci. Pa otkud onda toliki negativni publicitet?

Kao prvo, Amerikanci nisu imali ponudu drugih istočnoevropskih automobila, pa nisu mogli znati koliko je Jugo u startu bio kvalitetniji od većine njih, a za američke standarde 1980-ih, činjenica, već nije bio sasvim adekvatan.

Uz to, kupovan je jeftino te su se vlasnici prema njemu i odnosili tako, zanemarujući čak i najosnovnije održavanje, poput zamene ulja. Jugo takav nemar nije mogao da podnese, ali Hjundao jeste i ta razlika je u velikoj meri odredila kasniju razliku u sudbini te dve kompanije.

“Kupite Jugo, ne traje dugo”, bio je više pamflet s jakim političkim nabojem, nego slogan s tehničkim utemeljenjem. Ruku na srce, Jugo 45 bio je živahan i štedljiv, izvedenica Fiata 127, “Evropskog automobila 1972. godine”, jednog od najboljih malih auta ikada.

Dobro je služio, uz sitne kvarove, ali bi na oko 100.000 km počeo da se drma, pa je trebalo odraditi mali servis. Bio je dugačak 349, a širok 155 cm. U osnovnoj je verziji bio s legendarnim Fiatovim motorom od 903 ccm i 45 KS, izvedenim iz baznog motora legendarnog “mališana” Fiat 600 (Zastava 750, ‘Fića’).

Osnovni model, uz mešetarenje kursom iz “Zlatnih vremena” hiperinflacije, mogao se dobiti za 4.000 do 6.000 DEM. Od 1980. do 2008. proizvedeno ih je ukupno 794.428, pri kraju zajedničke države, uz brojčanu oznaku modela (45, 55, 60, 65) dobio je i ime Koral.

Bankrot projekta Jugo America objavljen je 29. januara 1989., a poslovanje formalno zaključeno poslednjeg dana istog meseca. Pri kraju proizvodnje u Srbiji se zvao Tempo.

Poslednji Jugo proizveden je 11. novembra 2008.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

amerikaJugo
Komentari (0)
Dodaj komentar