„Zeleni“ nisu baš toliko zeleni

Na nedavnom Auto-salonu u Frankfurtu električni automobili su doslovce bili na svakom štandu izlagača. Renault je predstavio čak četiri modela s električnim pogonom. Svi glavni ljudi auto-industrije danas nude automobile na struju kao zamenu za klasični termički motor. Primera radi, francuska vlada obećava da će dati subvenciju od čak 5.000 evra svakom domaćinstvu koje kupi električni automobil. Francuski predsednik Nikola Sarkozi je naredio sprovođenje plana po kojem bi državne institucije u skorije vreme nabavile čak 40.000 električnih automobila.
Znači li to da ćemo se u budućnosti svi voziti na struju, to jest da li je struja stvarno rešenje za očuvanje okoline? "Izostanak zagađivanja od strane električnih automobila je samo privid", smatra jedan od vodećih inženjera Žan-Mark Jankovici (Jean-Marc Jancovici), stručnjak za pitanje globalnog zagrevanja. Jedna od studija je takođe pokazala da konačan ekološki bilans ne govori baš uvek u prilog električnih automobila u odnosu na klasične termičke motore s unutrašnjim sagorevanjem.
Razlog je veoma jednostavan: ukoliko punite električni automobil strujom koja je proizvedena u termocentrali na ugalj, naftu ili gas, tada je konačna računica negativna za električni automobil. A trenutno se do čak dve trećine svetske struje dolazi baš iz tih izvora. Sa strujom dobijenom u termocentralama ukupno zagađenje vazduha ugljen-dioksidom za električni automobil u stvari je veoma sličan jednom vozilu B-segmenta – oko 126 g/km emitovanog ugljen-dioksida. Primera radi, u 2008. godini termički motori emitovali su u proseku 161 g/km CO2, a svakim danom se taj broj smanjuje. Postoji još i problem baterija. Prema trenutnim studijama, na VW Golf-u koji bi pokretala struja samo bi baterije koštale 20.000 evra.
Ako i oduzmemo 5.000 evra koje će davati pojedine države, račun je još uvek veoma visok i pitanje je ko je spreman da ga plati. Primera radi, Peugeot, koji će 2010. izbaciti model iOn, još uvek nije definisao cenu tog svog proizvoda. Trenutno je maksimalni radijus elektrovozila oko 200 kilometara, što ograničava upotrebu na grad i prigradska naselja. Pri tome, baterija ima i ograničen vek trajanja, između 10.000 i 50.000 kilometara. Ako napravite 50 km dnevno, baterija će vam trajati 220 dana. To može značiti da traje samo godinu do najviše pet godina, što baš i nije mnogo s obzirom na cenu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

automobilivestizeleni automobili
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Milja Katić

    Baš vam hvala na lepom objašnjenju oko tih el. automobila. Ja sam stalno želela da kupim jedan, smatrajući da su te baterije dugotrajnije i jeftinije za menjanje. Očito da je to još uvek skupa investicija. Smatrala sam da je idealan za gradsku i prigradsku vožnju, što za moje potrebe nešto više ni ne treba. Ali, da nije ali, ne bi se ni razmišljalo. Ima sada dobrih i povoljnih automobila, a biće ih još. Ima vremena za odlučivanje i odabir.