Znate li koliko još Juga vozi u Americi: Iznenadićete se (foto)

Iako su od „posla veka“ prošle decenije, nekadašnji ponosi jugoslovenske autoindustrije još uvek voze, i to u nemalom broju.

Od skoro 750.000 proizvedenih primeraka u izvoz je otišla trećina proizvodnje, a u SAD-u je završilo tačno 141.511 jugića. Uvoz je krenuo polovinom osamdesetih, a zadnji primerak je preko bare prešao 1992. godine. Sada zahvaljujući kompaniji Experian znamo koliko se njih još uvek vozi američkim putevima, i to registrovanih.

Za početak recimo da ih je više nego na primer Renoa, kojih je u Americi trenutno tek 197. Drastično više ih je i u odnosu ne egzotični, ali popularni Bugati. Naime, u SAD-u je trenutno 408 juga.

Lako je zaključiti da većina otpada na očuvane kolekcionarske primerke, a tu sigurno značajan udeo ima i najatraktivnija Cabrio verzija. U svakom slučaju radi se o pristojnom broju 30ikusur-godišnjaka s obzirom na to da su ga mnogi smatrali „nagorim automobilom na svetu“.

Inače, američkim putevima trenutno se vozi 283.794.368 automobila. Najviše je Fordova, 43.216.100, a potom slede Ševrolet s 39.815.092 primeraka i Tojota s 35.187.246 automobila.

Vratimo li se evropskoj „egzotici“ treba istaći da u Americi ima 630 Pežoa, ali i čak 3135 Opela, i to navodno većinom GT-a, Manti i sličnih atrakcija. Lanča je zastupljena s 97 primeraka, Trijumf sa svega 141 primeraka.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

amerikaJugosad
Komentari (2)
Dodaj komentar
  • Anonimni

    Ok… ljudi bilo pa PROŠLO nostalgicari vole da se prisete tog doba jer nas sve VEZUJU lepa secanja na 80te ja naprimer volim svog VW bubu iz 1973 i jos mi sedi u selu u Srbiji , zasto ?.. pa eto vracamo se na temu NOSTALGIJA inace zivim u USA ali taj broj – podatak je mozda tacan jer za 36 g ovde video sam mozda 6 primeraka Yugai imajte u vidu nisu restorirani vec se JEDVA VUKU ulicom vlasnici tog auta su nasi Yugovici ili crnci koji ne zele autobusom , nazalost ali istina iz 🇺🇸 Pozzz svima koji se secaju KLAJCERICE I KLIKERA sa velikog odmora !

  • bambi

    Gde su u ovoj statistici nasi seljoveri sa golfovima?