Znate li šta pokazuje ovaj simbol u automobilu: Vrlo je koristan kod sipanja goriva

Ako prvi put sedate u neki auto, dobro će vam doći ovaj mali trik koji otkriva na kojoj se strani nalazi rezervoar za gorivo, a da biste to otkrili, ne morate čak ni da izađete iz vozila.

Ovo je jedna od najvećih dilema vozača koji prvi put ulaze u auto, bilo da je reč o rent-a-caru, službenom automobilu ili autu pozajmljenom od prijatelja. Srećom, odgovor možete pronaći vrlo brzo, a nalazi se na instrument-tabli.

@popmov_yt

#cartricks #cartips #fuelcap #fyp #lifehacks #cars

♬ Faded(Vikstrom Remix) – Alan Walker

Strelica na ploči

Dakle, postoji strelica koja pokazuje stranu na kojoj je rezervoar, a na većini automobila nalazi se pored podatka o količini dostupnog goriva. Dovoljno je baciti samo jedan pogled na pokazivač količine goriva i smer strelice otkriće vam na kojoj se strani auta nalazi rezervoar.

Vozači su u brojnim videima na TikToku otkrili ovaj koristan „life hack“ koji će vam uštedeti vreme, a mnogi tiktokeri pišu da nisu znali za ovaj simbol.

„Recite mi da nisam jedina koja ovo nije znala“, napisala je jedna tiktokerka, a drugi je utešio: „Iskreno, nisam imao pojma dosad.“

Leva i desna strana

A zašto se neki rezervoari nalaze na levoj, a neki na desnoj strani auta? Pošto ne postoji neki univerzalni standard koji bi odredio na kojoj strani auta moraju da se nalaze, razlozi su uglavnom vezani uz bezbednost.

Proizvođači su u ovom slučaju razmišljali o matičnim tržištima, a prema trenutnim propisima, poklopac treba da bude na najširem delu auta.

Prema nekom opštem pravilu, poklopci na vozilima evropskih automobila (s izuzetkom Velike Britanije) i američkih proizvođača automobila u Evropi nalaze se s desne strane, dok su s leve strane poklopci na japanskim automobilima.

Eto, sledeći put kad prvi put uđete u auto, setite se ovog trika i sigurno nećete stati na pogrešnu stranu na benzinskoj pumpi.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

automobilsimbol
Komentari (0)
Dodaj komentar