Osećaj za granicu: igra i sport

Još jedan znak da imamo stila i da smo inteligentni jeste znati kada treba odustati od nekog stava, koji će, gledano dugoročno, postati poguban po atmosferu i Vas same. Ili kada neki stav ili neko naizgled prirodno ponašanje može izazvati nervozu kod drugih ljudi.

Igra i sport

Sport i igra su klasičan teren za ovakve situacije. Olimpijski duh („Važno je učestvovati, a ne pobediti“), uprkos sve većem antagonizmu našeg vremena, čak i kada se radi o diletantima i amaterima, ovde nam je glavni reper. Iz njega proizilazi da svaki poraz treba doživeti filozofski i s mudrom spremnošću na osmeh: to što ste pobeđeni u fudbalu ili tenisu ne može ni na koji način ugroziti Vaše lično dostojanstvo.

Shodno tome, ako završavate utakmicu ili meč sa prednošću, nećete nadmoćno poniziti protivnika udvostručivši snagu da biste ga zgazili: jer šta time dobijate? Svakako famu jačeg, ali ona Vam neće ničemu služiti – ni u narednim utakmicama (ako ih bude) ni u Vašem društvenom životu. I kada dobijete utakmicu, nikome nije stalo da satima sluša priče o Vašim sportskim pobedama: teško da će Vam zbog toga platiti ili Vam se zahvaljivati.

Tokom sportskog susreta, izbegavajte da razmatrate svaki za Vas nepovoljan momenat ili svaku odluku sudija; mnogo više simpatija ćete steći ako ironično shvatite promašaje, očigledno pogrešne pokrete, „defaillances“ (fr., promašaj, neuspeh, prim. prev.), pogrešne golove, pogotke izgubljene ni zbog čega. „Gospoda“ na terenu se poznaju po ovakvim stvarima, a ne po najživopisnijim dresovima.

Gimnastička sala

U sportskom kontekstu, iako nevezana za neki određeni rezultat, nalazi se i gimnastička sala, kao jedno moderno i prijatno mesto za opuštanje i nova poznanstva. Ali može i bez poznanstava: dovoljno je da se predstavimo kao neko ko zna sve, čak i više od instruktora, da pokazujemo novajlijama (i novim devojkama koje već znaju da se moraju susresti sa nekoliko uobraženih bildera) najbolje vežbe za svaki i najmanji mišić, da delimo gomilu saveta čak i o načinu ishrane, pušenju, gimnastici kod kuće, da pokušavamo i van sale da ubeđujemo svakog poznanika o neophodnosti da neguje sopstveno telo.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

bontonodnosi
Komentari (0)
Dodaj komentar