10 divnih biblijskih imena za bebe i njihova značenja

Mnogim budućim roditeljima vera je važan deo svakog aspekta života i bitno im je da veru unesu i u detetov život. A ono s čim svako dete započinje svoj život je ime. Osim što će obeležiti početak njihovog života, uticaće i na njegov nastavak.

Neka biblijska imena popularna su kod nas, a ovo u njihova divna značenja.

1. David (voljeni, ljubljeni, dragi)

David u Bibliji je drugi i najveći kralj Izraela, ali i prorok. Nakon obraćenja David je doživeo velika mesijanska obećanja, a sastavio i brojne psalme. Zaštitnik je muzičara, pevača, pesnika i rudara.

2. Gabrijel (‘Bog je moja snaga’)

Arhanđel Gabrijel u Bibliji je glasnik Božjih odluka i jedan od sedam anđela. U Novom zavetu nagoveštava Zahariji da će mu se roditi sin Jovan Krstitelj, a Devici Mariji da će roditi Isusa. Zaštitnik je poštara i glasnika.

3. Sara (kneginja, princeza)

Prvo se zvala Saraja, a bila je supruga Avramova i “pramajka” Izraela.

4. Mihailo (Ko je kao Bog)

Prema Bibliji arhanđel koji se borio protiv pobunjenih anđela koje je predvodio Lucifer. Prema tekstovima, vođa je duša u raj. Često ga slikaju kao vojskovođu s mačem u ruci, a zaštitnik je policajaca i vojnika.

5. Magdalena (ona iz grada Magdale)

Drugi deo imena Marija Magdalena, a znači Marija iz grada Magdale. U jevanđelju se spominje kao grešnica koju je Isus preobratio. Sva četiri jevanđelista spominju Mariju Magdalenu kao svedoka vaskrsenja Isusa Krista.

6. Noa (mir)

Noa je prema Bibliji bio deseti i poslednji od pretpotopnih praotaca Izraela. Priča o njemu nalazi u Knjizi postanja. Noa spašava svoju porodicu i sve vrste životinja od potopa. Iako je najpoznatija priča o potopu, Noa se takođe pominje i kao izumitelj vina i prvi poljoprivrednik.

7. Marta (vladarka, gospodarica)

U Bibliji je bila sestra Lazara i Marije, brižna domaćica u kuću u koju je Isusu rado dolazio u Betaniji. Spominje se nekoliko puta. Sveta Marta je zaštitnica kuvarica i domaćica, a poseban je uzor u posvećivanju života kroz svakodnevne kućne poslove.

8. Toma (blizanac)

Apostol Toma jedan bio je jedan od Isusovih dvanaestorice apostola. Toma je bio jedini apostol koji je propovedao izvan granica tadašnjeg Rimskog carstva, a prisutan je u sva četiri jevanđelja. Najlepša priča o nevernom Tomi je ona u kojoj sretne vaskrslog Hrista i uzvikne „Gospodin moj i Bog moj!“.

9. Marija (uzvišena, ona koja ljubi Boga)

Marija je latinski oblik hebrejskog imena Mirjam. Nekoliko različitih Marija se spominje u Bibliji, ali je na prvom mestu Isusova majka Marija. Kao ime Isusove majke simbol je čiste i duboke ljubavi. Već vekovima je to najraširenije ime u hršćanskim zemljama, a postoje mnoge njegove verzije.

10. Elizabeta (Bog je savršenost)

Ime koje je rašireno po celom svijetu, a dolazi iz Biblije, Elizabeta je majka Jovana Krstitelja.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Biblijaimenaznačenja
Komentari (0)
Dodaj komentar