Ako dete ima košmare

I deca i odrasli ponekada imaju košmare. Ako ih vaš mališan ima, podrazumeva se da ćete pokušati da mu pomognete – mi vam predlažemo jedan način za koji su neki roditelji otkrili da daje odlične rezultate, moguće je da će pomoći i vašem detetu, a svakako mu neće štetiti.

Jedna stvar koja vam je potrebna je mali ventilator. On služi tome da tim bučnim aparatom oterate čudovišta koja uznemiravaju snove vašeg mališana. To radite pred detetom, a možete da mu dopustite da i ono tera čudovišta zajedno sa vama. Ako nemate takav ventilator, improvizujte – može da posluži i fen kojim ćete čudovišta „oduvati“, ili nešto slično, glavno je da pravi bar nekakvu buku i da to radite pred detetom, idealno je zajedno sa njim.

Druga stvar koja vam je potrebna je sprej-bočica koju ćete napuniti „sprejom za teranje čudovišta“ (običnom vodom, ili već nečim što neće ostaviti fleke). I njime ćete, zajedno sa mališanom, pred vreme za spavanje terati monstrume, a bočica može da ostane i pored detetovog kreveta, ako samo poželi da je koristi u toku noći.

Nakon što ste „oterali“ sve monstrume koji ne daju vašem mališanu da sanja lepe snove, lezite pored njega i pitajte ga šta bi voleo da sanja, i sugerišite mu neke lepe stvari, kao što je da sa drugarom podeli sladoled, da na plaži napravi zamak od peska, ili već neku lepu aktivnost koju vaše dete voli.

Poželjno je da to budu neke mirne aktivnosti, detetu bi moglo da bude zabavno da fantazira o ubijanju zmajeva, ali bi nakon razgovora o velikom letećem gušteru koji bljuje vatru moglo da sanja nešto zastrašujuće.

Ovaj metod ne daje uvek rezultate već prve večeri, ali u razumno kratkom roku deca obično počnu da sanjaju mirnije snove i košmari ih više ne muče.

Ukoliko u dužem vremenskom periodu noćne more nikako ne prolaze, i dete zbog njih i u toku dana ima problema (neispavano je, nervozno, slabi mu apetit…), ne bi bilo loše konsultovati lekara.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

detekosmariresenjatrikovi
Komentari (0)
Dodaj komentar