Ako postoji jedna veština koju treba da naučite decu, to je ova, tvrde psiholozi

Postoje brojni načini da pomognete detetovom učenju i razvoju, ali jedan vodeći psiholog kaže da postoji jednostavan aspekt kojem je vredno posvetiti dodatnu pažnju kako bi dete usvojilo osnovne veštine.

Dan O’Hare, osnivač internets zajednice obrazovnih psihologa, rekao je za CNBC putem videopoziva da stručnjaci puno govore o važnosti igre za učenje i razvoj deteta.

„Na igru se često gleda kao na sredstvo za postizanje cilja za demonstriranje društvenih veština djeteta, ali ova aktivnost je vredna i u nestrukturiranom obliku“, kaže.

Nestrukturirana igra usmerena na dete ili koja vodi dete, bitna je jer deci omogućuje razvijanje mašte.

„Često mi se čini da ljudi smatraju da je ispravno igranje jedino ono u kojem se deca igraju s drugom decom i sarađuju, ali potrebno je usvojiti puno veština da biste došli do te faze. Zapravo je normalno da se mala deca igraju sama ili pored drugog djeteta, a ne nužno s njim“, objasnio je O’Hare, a prenosi Index.hr.

Ističe da samostalna igra pomaže detetu u razvoju motoričkih sposobnosti, kao i veštine pregovaranja i upravljanja sukobima.

O’Hare se pozvao na istraživanje koje je 2019. godine objavio Institut za obrazovanje Univerziteta London koje je otkrilo da su školarci stari od 5 do 7 godina imali 45 minuta manje odmora od dece 1995. godine. Istraživanje je zaključilo da bi skraćivanje školskih praznika u Engleskoj moglo biti štetno za razvoj dece.

Važnost dosade

O’Hare upozorava i da roditelji ne bi trebalo da smišljaju kako će slobodno vreme svog deteta ispuniti aktivnostima.

„Imati slobodno vreme, vreme u kojem ima mesta i za dosadu, zapravo je vrlo važno u smislu upravljanja i učenja kako se zabaviti. To podstiče da budete kreativni, da rešite problem“, dodao je.

Istraživanja su povezala dosadu s povećanom kreativnošću. Na primer, studija koju su 2013. godine objavili akademici sa Univerziteta Central Lancashire sugerisala je da bi prihvatanje dosadnog zadatka moglo nekome da pomogne da dođe do kreativnijeg rešenja problema jer su misli mogle da mu odlutaju.

„Ne protivim se tome da se deca bave vanškolskim aktivnostima, ali samoregulacija bi mogla da bude korisna za razvoj određenih veština“, zaključuje.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

decaroditeljivestina
Komentari (0)
Dodaj komentar