Bez vike i batika: U 4 koraka vaspitajte dete

Roditeljstvo je teško, a mame i tate često imaju dilemu kako da discipliniju dete, a da prema njemu ne budu previše grubi. Evo nekih saveta koji mogu da pomognu, a reč je o takozvanom sendvič metodu roditeljstva.

Stručnjaci kažu da su konstruktivne kritike dobre za dete, ali je važno kako to izvedete. Tu na scenu stupa takozvani sendvič metod roditeljstva.
Dečji psihijatar dr Danijel Ejmen kaže da mnogi roditelji svoje primedbe deci često iznose na prilično grub način ili se, nasuprot tome, plaše da ne budu previše grubi prema deci. Dr Ejmen kaže da je u vaspitanju deteta najvažnije da roditelj ima čvrst stav, dakle da u nekom smislu bude strog, ali istovremeno i veoma brižan prema mališanima. Evo kako tačno to da izvedete:

Pohvalite ga

Pre nego što pređete na stvar, započnite razgovor nečim pozitivnim, kako biste „probili led“. Dakle, ako ćete da razgovarate o ponašanju, bolje je da se prvo prisetite neke situacije gde se dete dobro ponašalo ili je svojim ponašanjem dobro delovalo na druge.

Izrazite svoje mišljenje

Kada ste pohvalili dete i time privukli njegovu pažnju, sada je vreme da izrazite svoje mišljenje o problemu, tj. nekom lošem ponašanju zbog kojeg iznosite kritiku. Nije dovoljno da kažete „nemoj to više nikad da uradiš“, već detetu objasnite tačno u čemu je pogrešilo.

Pitajte za mišljenje

Kada ste „odradili“ glavnu stvar, pokušajte da dobijete povratnu informaciju od deteta jer je to jedini način da znate da je ono primilo i shvatilo vašu poruku. Pitajte ga da li je razumelo šta ste upravo objasnili, da li se slaže sa tim, ima li nešto da doda.

Ukoliko dete počne da se raspravlja sa vama, psihijatar savetuje da zadržite smiren ton, slušate i ne prekidate ga, ali ponovo iznesite svoje mišljenje.

Recite detetu koliko ga volite

Važno je da razgovor završite na pravi način, tako da dete ne misli da vas je razočaralo ili da ga više ne volite. U suprotnom, kod njega može da se javi jak osećaj krivice ili dete može da postane buntovno. Zato psihijatar savetuje da razgovor završite u pozitivnom tonu, izražavajući pozitivna osećanja.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

savetivaspitanjevaspitanje dece
Komentari (0)
Dodaj komentar